Правителството даде нови облекчения на хазартните оператори

Правителството даде нови облекчения на хазартните оператори

След като управляващите се готвят да намалят четирикратно данъка на хазартните оператори, правителството им даде нови облекчения. Това стана възможно с промени в Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта, които бяха одобрени от кабинета.

Отпада задължението за регистрация на марка на производител на игрално оборудване. Намалява се и броят документи, които се разглеждат от Държавната комисия по хазарта при промяна на собственик, съдружник или акционер в компания от сектора. Дава се и право на хазартните оператори да кандидатстват онлайн за лиценз, съобщи правителствената информационна служба.

Миналата седмица на първо четене през парламентарната бюджетна комисия минаха промените в Закона за хазарта, с които се намалява четирикратно данъка на хазартните оператори. Вносител на промените е група депутати от БСП и ДПС начело с Йордан Цонев.

По думите на Цонев целта на облекченията е да се извади на светло сивия бранш.

От ГЕРБ обаче атакуваха, че това ще доведе до намаляване на постъпленията в бюджета и увеличаване на броя на пристрастените заради предвидената агресивна реклама в близост до училищата.

Ако промените в Закона за хазарта бъдат одобрени от парламента организаторите на всички тези "игри на щастието" ще трябва да плащат двукомпонентна такса, която се състои от еднократна такса в размер 100 хил. лв. и променлива част в размер на 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби.

Заложените приходи от хазарт в бюджет 2014 са общо 135 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес