Правителството дава 2.5 млн. лв. за реклама на зимните курорти

Средствата ще се насочат предимно към страните от Балканите

Правителството дава 2.5 млн. лв. за реклама на зимните курорти

Кабинетът "Борисов" отпусна в сряда допълнително 2 435 000 лв. към бюджета на Министерство на туризма. Средствата се дават реклама на зимните ни курорти, които са сред най-силно засегнатите от пандемията.

Курортите ще бъдат рекламирани предимно пред съседните страни на Балканите и частично на вътрешния пазар. Традиционно турските туристи избират да почиват в Пампорово. Наред с това гостите от Балканите могат да дойдат с личните си автомобили, вместо със самолет..

Още през ноември стана ясно, че рекламата на зимните курорти ще се осъществява предимно онлайн и под мотото "Зимните спортове укрепват вашето здраве". В момента подобни реклами могат да се видят във влаковете на софийското метро.

Важен детайл е, че средствата се отпускат, но все още не е ясно дали въобще ще има зимен сезон. Преди дни стана ясно, че България няма да затваря ски курортите си въпреки призива на германския канцлер Ангела Меркел те да не работят до 10 януари 2021 г. Инспекция на министъра на туризма Марияна Николова показа, че българските ски курорти Банско, Боровец и Пампорово вече работят. Инспекцията показаха, че българските хотели имат високо ниво на сигурност и безопасност, а куротите са готови за предстоящият ски сезон.

Още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г.  Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините ще се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата няма да са повече от 10 души.

Европа няма единна позиция за работата на ски курортите в условията на коронавируса.

Кабинетът "Борисов" даде и друг бонус като намали ДДС за ползване на лифтовете на 9%, вместо традиционните 20 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?