"Ще разчитаме на патриотизъм"

Правителството дава 560 хиляди лева за честването на Балканските войни

Цветан Цветанов ръководи кампанията, а Божидар Димитров - усвояването

Сн. БГНЕС

Правителството е решило в крайна сметка да даде 560 000 лева за 100-годишнината от Балканските войни, след като премиерът Бойко Борисов забърка по-рано голяма каша с финансирането на честванията. Средствата ще бъдат дадени за възстановяване на военни паметници, а за останалите прояви ще се търсят средства извън бюджета, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който е председател на инициативния комитет.

 

Цветанов не уточни откъде и за сметка на какво ще бъдат осигурени средствата. Той съобщи обаче, че в усвояването им главна роля ще имат прочулият се с репликата си "шибан народ" бивш министър в правителството на ГЕРБ Божидар Димитров и неговата фондация "Българска военна памет".

 

"Предложено беше фондация "Българска военна памет" с председател Божидар Димитров да участва. Фондацията е с достатъчно педагогическа насоченост", мотивира се Цветанов.

 

Той обяви, че кампанията ще има публичен отчет, като всички разходи ще се публикуват в Интернет.

 

Първоначално правителството реши да финансира отбелязването на годишнината с върнатите от чиновниците бонуси. Това решение обаче бе отменено от премиера, след като той получи критики, че не е изпълнил обещанието си средствата да се използват за лечение на болни деца.

 

"Разчитаме на медийното отразяване. За съжаление няма да имаме финансов ресурс за това, ще разчитаме на патриотизъм, а не да стане като честването на 100-годишнината от Независимостта", заяви Цветанов.

 

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството на тройната коалиция е изхарчило 10 милиона за честването на 100-годишнината от Независимостта. Голяма част от тези средства бяха дадени на медии, за да се включат в кампанията.

 

Цветанов посъветва журналистите да искат информация по какъв начин са изразходвани средствата.

 

"Може да излязат интересни лица, които са свързани по някакъв начин и със случая Хохегер. Това казвам, без да има нищо конкретно. Стараем се в тези ограничени възможности да ползваме средства от републиканския бюджет; с малкия бюджет, който е осигурен, да направим много по-значими и по-съществени мероприятия и да покажем, че някой път не парите са мерило за политиката, което дава едно правителство за отчитане на паметта и за годишнини", каза Цветанов.

 

През февруари осигуряването на средства за честването на 100 годишнината от Балканската война пък доведе до конфликт между министрите. Финансовото министерство отклони искането на вътрешния и военния министър да им бъдат осигурени извънбюджетни средства за подготовка на годишнината, но в крайна сметка по заръка на премиера Бойко Борисов се стига до решение подготовката да започне, пък след това да се мисли откъде да бъдат намерени пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?