Правителството дава апетитен военен имот за ново пристанище във Варна

Планира се Варна да има ново пристанище в района "Пясъците"

Правителството смята да премести военно формирование във Варна, за да осигури терен за строителството на ново пристанище.

 

Служебният премиер Марин Райков съобщи в началото на правителственото заседание в сряда, че имот в район "Пясъка" ще бъде отнет от Министерството на отбраната и ще се прехвърли на транспортното ведомство. Този път обаче теренът не е с отпаднала необходимост, а се използва от военните.

 

Не е ясно обаче дали държавата или частен инвеститор ще изграждат новите съоръжения, които вероятно струват много пари. Възможно е по-късно за терена да се обяви концесия, каквато е практиката на държавата в последните години.

 

"Преди известно време с министър Кристиан Кръстев посетихме Варна и поехме ангажимент към хората там, че ще осигурим достъп до пристанището", каза Марин Райков.

 

Имотът на военните е разположен в района на бившото Старшинско училище във Варна, където има няколко поделения, включително Хидрографската служба. Идеята имотът да бъде отнет от военните не е нова, като тя се свързва със строителството на контейнерно пристанище.

 

"Ще бъде изграден дълбоководен терминал на острова в район "Пясъка", където се намира военно формирование. Ние можем да направим първата крачка след много усилия", заяви Марин Райков.

 

Премиерът предложи експертна група да подготви и да направи оценка на преместването на военно формирование, разположена в момента в район "Пясъка" на друго място.

 

Министърът на отбраната трябва да подготви предложение за смяна на статута на този имот, публична държавна собственост, за да може да се прехвърли и да се изгради на неговото място пристанище.

 

До 22 април експертната група трябва да подготви предложения за преместването на военно формирование и да прецени колко ще струва осигуряването на нов район, на който да се разположи.

 

Премиерът Марин Райков промени дневния ред на правителственото заседание, за да вкара предложението. При посещението си във Варна преди десетина дни Райков обясни, че няма да се обвързва с конкретни дати за осъществяването на проекта.

 

Територията на Пристанище Варна-Изток е предвидена да стане свободна зона за варненци и гостите на града. Тази идея е залегнала и в Общия устройствен план, а реализацията ѝ ще даде възможност да бъде разширена и Морската градина.

 

Проектът, който бе одобрен от министерството на транспорта на правителството на ГЕРБ, предвижда теренът от първо до трето кейово място в пристанището да бъде отворен за свободен достъп на граждани.

 

Върху площта от 70 дка собственост на ДП "Пристанищна инфраструктура" ще има алеи за разходки, многофункционална зала, паркинг с места за над 400 автомобили, както и игрища за волейбол, баскетбол, рампи за скейтъри, фитнес площадки на открито. Така зоната ще се превърне в естествено продължение на крайбрежната алея в Морската градина, съобщи Дарик Варна. 

 

Служебният военен министър Тодор Тагарев на няколко пъти след встъпването си в длъжност се възмути публично от вземането на имоти на Министерството на отбраната, без да има компенсации за ведомството. Вероятно и сега няма да бъдат осигурени такива.

 

Преди дни служебният военен министър Тодор Тагарев коментира, че "много хора си мислят, че ако нещо си харесат от армията, може да си го вземат" и се възмути от непрекъснатите идеи да бъдат отнемани имоти от армията.

Споделяне

Още от Бизнес