Правителството дава близо 1 млн. лева, за да дават мачове по БНТ

Парите ще влязат направо в клубовете, а не през посредника Валентин Михов

Правителството дава близо 1 млн. лева, за да дават мачове по БНТ

Правителството даде на БНТ допълнителна субсидия от 990 000 лв., с които да бъдат заплатени правата за излъчване на мачовете от българското футболно първенство през сезон 2011-2012 година.

 

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и с тях трябва да се покрият задълженията на БНТ по договора за излъчването на мачовете от миналата година.

 

Към момента не е ясно колко точно дължи БНТ на футболните клубове, като те претендираха за повече от 1 млн. лева. Очаква се след като клубовете получат парите си, да започнат нови преговори за телевизионните права.

 

"С постановлението се дава възможност БНТ, като обществен оператор, да изпълни поетите ангажименти по договора за излъчените футболни срещи", се посочва в правителственото прессъобщение.

 

БНТ вече излъчи един мач от новото първенство – дербито ЦСКА-"Левски", като правата за срещата бяха предоставени безвъзмездно. От Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) обаче реагираха остро, като обявиха, че "подобна практика е недопустима, тъй като изкривява принципите на свободната пазарна конкуренция" и настояха да бъдат предоставени равни права за излъчване на вечното дерби на всички телевизионни оператори.

 

Да спаси от телевизионно затъмнение зрителите и българските футболни звезди, се нае лично премиерът и нападател на "Витоша" Бистрица Бойко Борисов.

 

Държавната схема обаче предвижда парите да постъпят директно в клубовете, но не и през фирмата на Валентин Михова - S.V. - RSA, която е посредник.

 

Финансовият министър Симеон Дянков обясни в сряда, че допълнително е настоял парите да не минават през частни посредници.

 

"Това е по настояване на самите футболни дружества – да се избегне състояние, в което някой по веригата печели, докато парите не стигат до дружествата. Всъщност е преформулирано предишното решение на Министерски съвет, за да могат парите директно да отидат в БФС", каза още Дянков.

 

Преди ден Михов обяви, че се отказва от ролята си на посредник в преговорите за подписването на нов договор за телевизионните права за българското футболно първенство в полза на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

 

"Нищо не зависи от мен, защото живея в държава, в която договорите нямат никакво значение. Какви са ми вариантите? Може би да отида в някоя друга държава като Румъния и Турция, където споразуменията имат някаква стойност", заяви Михов пред "Дневник.бг“.

 

"Казал съм на хората от БФС, че няма да представлявам спънка и ще им подпиша споразумение за прекратяване на договора. Но първо някой от тяхна страна трябва да го поиска. Ако решат да подпишат през главата ми, ще дължат неустойка от 1 милион лева", каза още Михов.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?