Правителството дава нови 85 млн. лв. от хазната за пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството получава 85 млн. лева допълнителни средства от държавния бюджет, реши правителството в сряда. Парите са предимно за пътища, става ясно от съобщението на Министерски съвет.

Част от сумата е за строителство на дясното и ремонт на лявото платно на магистрала “Марица” в участъка от Любимец до Свиленград. През 2010 г. над 20 млн. лева не достигаха, за да се плати на изпълнителя “Пътни строежи” (част от “Холдинг пътища”), а през 2011 г. правителството отпусна с друго свое решение 11.5 млн. лева за тази част от магистралата.

Друга част от сумата 85 млн. лева е за 8.2-километрова отсечка от магистрала "Хемус" – между пътен възел Шумен и пътя Силистра – Шумен – Ямбол. Отсечката ще се финансира от държавния бюджет и е на стойност 37 956 000 лв. без ДДС. Изпълнител е "Автомагистрали – Черно море" АД, Шумен.

Средствата ще се използва и за изграждането на мост над р. Стряма по пътя Раковски-Пловдив, за скоростният път Бургас-Сарафово, обходът на Ахелой, рехабилитацията на 19 км от пътя Троян-Кърнаре, на 20 км от пътя Казачево-Стефаново-Дебнево-Велчево и др.

В зависимост от разходите за пътните обекти МРРБ ще може да използва сумата и за дейности по Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за геодезията и картографията. От правителствената пресслужба посочват, че обемът на работа на МРРБ и Дирекцията за национален строителен контрол е нараснал, както и необходимостта да бъдат покривани разходи, свързани със съдебни и изпълнителни производства, които не са могли да бъдат прогнозирани предварително.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?