Правителството дава още над 15 млн. лева за старите съветски изтребители

Правителството дава още над 15 млн. лева за старите съветски изтребители

Правителството отпусна още 15.395 млн. лева на Министерството на отбраната, които трябва да осигурят летателната годност на старите съветски машини МиГ 29.

В момента военното министерство разчита само на тях за охраната на въздушния ни суверенитет.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че повече няма да разчита на Русия за поддържането на МиГ 29 и ще подпише договор с Полша, за да се закрепи положението, докато България най-накрая закупи нов тип боен изтребител, съвместим с партньорите ни в НАТО. Както се и очакваше обаче, Полша няма капацитет да поеме пълната поддръжка на изтребителите на въоръжение в българските Военно-въздушни сили.

За да излезе от ситуацията, МО реши да закупи нови или ремонтирани двигатели за МиГ 29. Още преди обявяването на поръчката бе ясно, че практически много малко държави в света могат да предложат нови двигатели, като единствената сигурна е страната производител Русия.

В крайна сметка обществена поръчка за двигателите с прогнозна стойност над 30 млн. лв. бе спряна и МО обяви, че преминава към пряко договаряне с единствената фирма, която е допусната до конкурса – "Авиостарт".

Тя обаче вече има уговорка с руската държавна корпорация РСК "МиГ" за производството и ремонта на двигателите. Така Министерството на отбраната отново се връща в изходно положение, но вече не преговаря пряко с руснаците, а чрез фирма посредник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?