Правителството е “на хазарта, а не на стандарта”

Депутатите от ОДС ще гласуват против внесения от управляващите бюджет за 2008 г., който е “бюджет на изгубената европейска перспектива”, реши в понеделник Националният съвет (НС) на СДС.

Депутатът Мартин Димитров коментира, че тройната управляваща коалиция се превръща “в правителство на хазарта, а не на стандарта”.

Според него истинският приоритет на кабинета не е нито образованието, нито здравеопазването, а хазартът, където е предвидено и най-значителното данъчно намаление.

Димитров е поредният критик на предвидените от кабинета данъчни облекчения на хазартния бизнес – политика, която изглежда странна на фона на твърдия отпор на управляващите към раздаване на повече пари за учители, лекари и т.н. Наскоро и американският посланик Джон Байърли обърна внимание, че в браншове като хазарта и безмитната търговия “добре защитени бизнесмени печелят милиони от сиви продажби”.

Продължава политиката на поддържане на големи излишъци в бюджета, което спира развитието на българската икономика, каза още Мартин Димитров. По думите му няма истинска реформа в публичния сектор, защото бюджетът “увеличава властта на чиновниците над хората”.

“Освен това няма нито една мярка за подобряване на качеството на здравеопазването, а в образованието се предприемат противоречиви стъпки, които допълнително ще влошат състоянието на системата”, допълни той.

СДС обявиха, че правителствената политика по доходите е пълен провал. Покупателната способност на българските граждани ще продължи да се влошава заради високата инфлация, увеличението на данъчната тежест и липсата на политическа воля за реформи в публичния сектор.

Мартин Димитров посочи още, че бюджетът е “непрозрачен” и той за пореден път доказва, че правителството не се съобразява с препоръката на СДС министерствата да отчитат разходите си по конкретни проекти всеки месец.

Националният съвет на синята партия препоръчва на десните кметове и общински съветници да не подкрепят предложенията за увеличение на местните данъци.

“И този бюджет, както и миналогодишният, няма да ни направи по-богати”, отбеляза лидерът на СДС Пламен Юруков. “Ако искаме да станем по-богати, данъчната философия трябва да стане от рестриктивна - по-либерална”, посочи Юруков. Той допълни, че СДС има добра програма за управление и категорично смята, че партията ще вземе участие в следващото управление на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?