В годишния доклад за националната сигурност

Правителството е оценило риска от атентат като "никакъв"

Иван Костов: Кабинетът трябва бързо да отговори защо България е станала мишена на тероризъм

Иван Костов, Сн. БГНЕС

Фактът, че правителството не е включило в годишният доклад за националната сигурност тема за терористичната заплаха, означава, че рискът е никакъв, коментира в четвъртък ротационният председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов (ДСБ) след изслушването на зам.-председателя на спецагенцията Владимир Писанчев.

 

"Защо я няма тази тема? Те са оценили, че няма риск. Не знам защо е така", допълни бившият премиер.

 

Самият Писанчев предпочете да влезе и излезе от сградата на Народното събрание през заден вход и да не говори пред медиите.

 

Иван Костов допълни, че ще изпрати писмени въпроси относно атентата на бургаското летище.

 

Правителството трябва да отговори на ключови въпрос: "Защо в България беше извършен този терористичен атентат? Защо в нашата страна (а не в друга-бел.ред.)". Те трябва да отговорят на този въпрос възможно най-бързо. Всякакъв евтин отговор от типа на "Ами те такива неща се случват.'Ми 'що пък да не е у нас?" не е задоволителен. България за първи път се появява като мишена на международен тероризъм. Като мишена тя трябва да знае защо е станала. Защо в този момент? Защо досега не е била?", коментира Костов.

 

Той обясни, че Владимир Писанчев не е успял да даде отговор на многото конкретни въпроси на депутатите, защото следствието не е напреднало достатъчно, че да се отговори за взрива и за този, който го е извършил. "Докато не са напредне в тази посока те (ДАНС) няма как да направят и по-общи изводи, но те трябва да ги направят бързо. Става дума за предотвратяване на бъдещи заплахи за сигурността на страната.", заяви депутатът.

 

Костов припомни, че по закон ДАНС има само информационно-аналитична функция в противодействието на тероризма, а основните отговорности по разследването и разкриването са в ГДБОП, където има три антитерористични отдела.

 

Ротационният шеф на парламентарната комисия заяви също заяви, че българските служби не са имали предупреждение от Израел за възможен атентат през това лято. Последният сигнал е бил за повишен риск за нападение срещу израелски туристи, които са дошли да празнуват новогодишните празници в България.

 

"Преди този случай в Бургас не са имали сигнал, но е имало сигнали, имало е заплахи. Имало е такъв по коледните празници, преди година и половина бе случаят с религиозния лидер от палестинския лагер. Каквито и мерки да са предприели, те не са изиграли превантивна роля", каза Костов.

 

"Ключът е колко бързо ще отговори правителството. Ако не се изясни защо сме се оказали мишена, от малка мишена България ще стане още по-голяма и по-лесна за поразяване мишена. Ако и тогава не си отговорим, ще станем още по-голяма мишена. Това не трябва да се допуска. Трябва мишената да се свие възможно най-много", допълни Костов.

 

Според члена на комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров ("Атака"), ДАНС са били "хванати по бельо" от терористите.

 

"Агенцията е била абсолютно неподготвена, не е имала стратегическо виждане в годишния доклад, където няма част за опасност от терористични актове", повтори Сидеров.

 

По думите му ДАНС в момента не разполага с повече информация за станалото, отколкото разполагат медиите. Той критикува българското контраразнуване, че не са разполагали със собствена информация, за да предвидят рисковете от подобен атентат.

 

Членове на комисията от управляващата партия ГЕРБ не направиха коментари пред медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?