Правителството е подпомогнало бизнеса с близо 2 милиарда лева от началото на пандемията

Антикризисните мерки продължават и през април и май, ресторантьорите вече са получили 70 млн. лв.

Правителството е подпомогнало бизнеса с близо 2 милиарда лева от началото на пандемията

Премиерът Бойко Борисов отчете, че правителството е подкрепило бизнеса с близо 2 милиарда лева от началото на пандемията досега. Средствата идват по антикризисните мерки през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Изплащането им ще продължи и през месеците април и май, обеща Борисов по време на извънредното  заседание на кабинета.

Изказването на премиера идва на фона на нестихващо недоволство от страна на бизнеса и хората, че помощите се бавят и не се получават от най-нуждаещите се. Вече има случаи на заплашени да загубят домовете си, заради теглени кредити и останали без работа в пандемията.

Премиерът похвали добрата работа на Националната агенция за приходите (НАП), през която във вече са изплатени над 75 млн. лева на близо 7000 фирми от затворените сектори по време на втория локдаун през есента.

Животът и здравето на хората са най-важни, защото няма работеща икономика без здрави хора, заяви Борисов. Той допълни, че се прави всичко възможно в подкрепа на ограничените заради пандемията сектори и служителите им.

В хода на заседанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера за обхвата и ефекта от противоепидемичните мерки у нас.

От изплатените досега към бизнеса близо 2 милиарда лева над 750 млн. лева са по линия на Министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизма. През Министерството на труда и социалната политика са достигнали до бизнеса над 1.1 млрд. лева.

"По отношение на действащата съвместна процедура с НАП в ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева на близо 7000 фирми като 70% от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш", каза министърът на икономиката. Лъчезар Борисов.

Извън тази помощ по останалите мерки до ресторантьорския бранш са стигнали над 20 млн. лева по процедурата за микро предприятия и още толкова средства ще бъдат осигурени и по процедурата за средни предприятия.

По механизма 60/40 са изплатени 968 млн. лв. до момента, като са запазени над 300 000 работни места. Антикризисната мярка е продължена до края на май 2021 г.

По мярката 80/20 са осигурени близо 150 млн. лева, като със средствата са запазени близо 30 000 работни места от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт" и "Туризъм".

Продължава и мярката "Запази ме" (75/0), с която се осигурява реално 100% от нетното възнаграждение на работниците, както и целевата помощ за родители с деца до 14 г., които се обучават от разстояние.

През Българската банка за развитие (ББР) също се подпомагат физическите лица чрез безлихвени кредити. До момента 37 700 души са получили този вид помощ, както и 1300 малки и средни предприятия. Общата интервенция през ББР е за 360 млн. лева, информира още министърът на икономиката.

Лъчезар Борисов посочи, че предстои да се въведат мерки, които да трансформират икономиката чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

Става дума за изпълнението на мерките по три фонда в размер на 900 милиона лева. Очакванията са средствата по тях да бъдат усвоени от бизнеса в рамките на следващите 2 години. Средствата се осигуряват по линия три фонда.

Единият е на фонд "Технологична модернизация", по който ще се предоставя безвъзмездна помощ за малки и средни предприятия в размер на 400 млн. лв. Чрез фонд "Зелен преход" се осигуряват още 237.5 млн. лв., а чрез фонд "Дигитализация" други 237.5 млн. лв. Акцентът е да се подобри производителността на компаниите, тяхната ресурсна и енергийна ефективност.

"Всички мерки, които приложи правителството, дадоха ефект. Основание за това ни дава състоянието на БВП – по този показател България се справи 50-60% по-добре от средното за ЕС и за Еврозоната. Мога да дам примери чрез спада на БВП в Испания, който е 11%, във Франция – 8.1%, по-добре се представяме от държави като Австрия и Унгария", отбеляза министърът на икономиката.

По думите му безработицата при нас е под 7%, което е още едно доказателство, че е запазен балансът между противоепидемичните и икономическите мерки.

Споделяне

Още от Бизнес