Правителството е поискало по-голямо американско военно присъствие у нас

Ангел Найденов смята, че сделката за изтребителите е само "в главата на лидера на ГЕРБ"

Ангел Найденов. Сн. БГНЕС

Правителството е заявило в НАТО искане за по-активно използване на българо-американските бази в България, включително с разполагането на повече военни контингенти от САЩ и от другите страни членки, съобщи военният министър Ангел Найденов в четвъртък.

 

Той съобщи, че по време на срещата на военните министри на страните от Алианса по-рано тази седмица в Брюксел е поискал и увеличаване на броя на многонационалните военни учения в България, в това число в нашето въздушно пространство и териториални води.

 

Американският президент Барак Обама обяви, че подготвя програма на стойност 1 млрд.долара за увеличаване на военното присъствие в Източна Европа след агресията на Русия в Украйна.

 

"Тепърва ще бъдат направени военните разчети и едва тогава може да стане ясно каква част от тези средства ще бъдат за разходи за учения в България", каза Найденов.

 

Засега България е заявила участие в рамките на Плана за действие на САЩ за кризата в Украйна.

 

Полша и Румъния открито заявиха, че се чувстват заплашени от руската агресия и искат военна помощ от НАТО, но България засега твърди, че няма нужда от помощ.

 

Ангел Найденов коментира и изявлението на Бойко Борисов, според който правителството ще договори на 8 юни (неделя) сделката за закупуване на нови изтребители.

 

"Това е само в главата на лидера на ГЕРБ", каза Найденов.

 

Малко преди това депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър Валентин Радев също не успя да даде повече подробности за разкритието на Борисов.

 

През юни Министерският съвет трябва да вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС - дали ще заложим на ремонт и сериозна модернизация на наличните руски машини или ще бъдат закупени нови.

 

Найденов отново се обяви за закупуването на нови изтребители, като обясни, че само подмяната на авиониката на руските машини ще струва над 400 млн. за две години.

 

"Сегашните колкото и да ги модернизираме имат определен жизнен цикъл, който изтича до 15 години. Да се влагат средства над 1 млрд. лева за модернизация, поддръжка, ремонти, за нещо, което ще приключи жизнения си цикъл до 15 години е неоправдано", каза Найденов.

 

Според правителството покупката трябва да влезе в границите на 700 млн. лева, но според Валентин Радев цената ще е над 1 млрд.

 

ГЕРБ също бяха обявили, че проектът е до 700 млн. лева, но се готвеха да купят изтребители втора употреба "F 16" от Португалия. Сделката обаче бе реализирана от Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България