С непрестанното си говорене през последните 3 години

Правителството е успяло да обърне общественото мнение срещу съда

Гражданите най-често се информират за съдебната система от изказвания на Цветанов и Борисов

Снимка: БГНЕС

Средно-статистическият гражданин над 18 години научава повечето "новини" за дейността и развитието на съдебната система от медийни изказвания на вътрешния министър Цветан Цветанов и на премиера Бойко Борисов.

 

Това показва изследване, проведено от МБМД през септември сред повече от 1000 пълнолетни по поръчка на проекта "Юридически барометър", представен в понеделник от ръководителя му Даниел Вълчев.

 

Близо половината от анкетираните или 45.4% заявяват, че черпят информация за състоянието на съдебната система от изказвания и коментари на представители на правителството, следвани от 39%, които се доверяват на близки и познати, и 35.4%, които все пак отдават значение и на изявления на самите магистрати.

 

Високата стойност на последния процент обаче Вълчев отдаде на засиленото публично говорене на съдии през последните месеци. Много колеги на уволнения председател на съдийския съюз Мирослава Тодорова я подкрепиха пред медиите и дори свикаха пресконференция.

 

Фактът, че почти половината от хората се информират за дейността на съда от управляващите, е особено показателен в комбинация с данните, че според една трета или 33.1% от участниците в анкетата най-често по тази тема говори МВР-шефът. Тези, които заявяват, че най-често наблюдават изказвания на Борисов, са една четвърт или 24.9%. Следват министърът на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Борис Велчев, които събират интерес съответно на 14.7 и 14.5%.

 

Интересното е, че кадровият орган в магистратурата - Висшият съдебен съвет (ВСС), който има задълженията да повишава, наказва и защитава съдии, прокурори и следователи, според обществените представи, се нарежда на предпоследно място в класацията на институциите, които най-често коментират работата на съда. Едва на 7.6% от анкетираните им е направило впечатление, че ВСС е взел отношение по някакъв професионален въпрос.

 

По-рядко от кадровиците в съдебната власт по темата се изказват само президентът и вицепрезидентът, смятат още участниците в изследването, включено в петия брой на специализираното издание "Юридически барометър".

 

Допитването ясно показва и факта, че повече от половината анкетирани са възприели за неофициални говорители на съдебната система именно Цветанов и Борисов. Според общественото мнение през 2010 г. най-сериозна вина за безправието в България носи парламентът и неадекватните закони, които приема (41.4% от попитаните – бел. ред.), следват Министерският съвет и хаотичните му правилници и наредби (24.3%) и съдът, защото не правораздава обективно (15.7%).

 

През 2011 и особено през първата половина на тази година обаче обществото очевидно рязко се е преориентирало в нагласите си и вече убедено смята магистратите за основни виновници за всички проблеми от правно естество в страната. Според данните в последната анкета вече 26.2% от хората винят съда, докато само 24.4% все още намират, че парламентът носи отговорността, а едва 15.2% държат сметка на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България