Правителството експресно върна на бизнеса 454 млн. лв. ДДС за 12 дни

Правителството експресно е възстановило 454 млн. лв. от данък добавена стойност (ДДС) на бизнеса за първите 12 дни на юли. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Димчо Михалевски в рамките на парламентарния контрол в петък.

Сумата е съизмерима със средния размер ДДС възстановяван месечно, уточни Чобанов.

От разплатените суми 60 млн. лв. са отишли за възстановяване на ДДС на 1215 малки фирми, за които "това е жизнено важно“, отбеляза финансовият министър.

Той отрече да има спекулация с данните за дължимото ДДС на бизнеса. "В тези 776 млн. лева, които обяви премиерът, има и ДДС от текущия период. Тук няма никаква спекулация, тъй като това ДДС също се дължи от държавата“, каза финансовият министър.

"Премиерът никъде не каза, че това е просрочено ДДС, а каза, че това е ДДС, което държавата дължи, защити началника си Чобанов и уточни, че просроченото ДДС е 315 млн. лв..

Според него, не трябва въобще да се борави с понятие като "просрочено ДДС" и целта е то да бъде намалено, защото в противен случай се плащат лихви, които излизат скъпо на бюджета.

През 2012 г. заради просроченото ДДС са платени 25 млн. лв. лихви, а за първите пет месеца на годината – 12 млн. лв., каза Чобанов. Той обясни, че преди се е смятало, че неплащането навреме на задълженията на държавата към бизнеса е евтино финансиране на бюджета, но се оказва, че не е толкова евтино, тъй като лихвата е сериозна.

Актуализацията на бюджета се прави, за да се разплатим с бизнеса и общините, както и за попълване на фискалния резерв, каза финансовият министър. Следващата година предстоят плащания по дълга.

Финансовият министър Петър Чобанов е изискал актуална информация за сметките на държавните дружества в банките към края на юни. Последната такава информация е от края на март. След като бъде събрана, тя ще бъде оповестена, обеща министър Чобанов.

Споделяне

Още от Бизнес