Правителството елиминира офертата за Ф-16 и се движи уверено към сделка за "Грипен"

Кабинетът стартира и трите големи военни сделки, които ще глътнат общо 3. 5 млрд. лева до 2029 г.

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Правителството се движи уверено към сделка за шведските изтребители "Грипен", като възнамерява въобще да не води преговори за покупката на машини Ф-16 от САЩ и Португалия, защото офертата не отговаряла на българските финансови изисквания. Това става ясно от предложенията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов за модернизацията на армията, които бяха публикувани в четвъртък.

Проектът за закупуването на нови изтребители вече е на финалната права, след като служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да го предопредели, одобрявайки на тъмно класирането на подадените оферти. Още тогава стана ясно, че предложението на шведката компания СААБ е оценено като най-добро за България, а сега Каракачанов разкрива, че офертата за изтребители втора ръка Ф-16 въобще не е била класирана от работната група поради "несъответствие на ценовото предложение" с българските изисквания.

Второ е предложението на Италия за изтребители втора ръка "Юрофайтер". Въпреки че и представители на ГЕРБ, и самият Каракачанов, на няколко пъти дадоха сигнали, че няма да се съобразят с тази оценка, сега Каракачанов предлага да се водят преговори само с класираните фирми, като така от дневния ред директно отпада офертата за Ф- 16.

Изборът остава само между нови изтребители "Грипен" и втора ръка "Юрофайтер"-и, чиято експлоатация обаче излиза много скъпо и едва ли е по възможностите на България.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев оказва непрекъснат натиск върху правителството договорът за покупката на "Грипен"-ите да бъде сключен бързо. Той предупреди, че ако това не стане, правителството "ще прегази военнотехническата експертиза".

Международната практика обаче е с подобни сделки националните правителства да извличат и военнополитически дивиденти, тъй като те имат и стратегически измерения.

Зелена светлина и за трите големи военни сделки

Очаквано министър Каракачанов предлага да бъдат стартирани и трите големи проекта за модернизация на армията – за нов тип изтребител, нови бронирани машини и нови патрулни кораби.

Според разчетите на Министерството на отбраната те трябва да излязат общо 3. 54 млрд. лева и да се изплащат до 2029 година.

Едновременното задвижване и на трите проекта се очертава като едно от най-големите предизвикателства за държавния бюджет през следващите най-малко десет години.

Второто правителство на Борисов беше предвидило средства само за нови изтребители и кораби. След старта на третия си премирски мандат през май т.г. Борисов внезапно обяви, че покупката на нови изтребители вече не е приоритет и това ще се случи тогава, когато сме готови. На проведения впоследствие Консултативен съвет по национална сигурност при президента изтребителите пак бяха върнати в играта с уточнението, че и трите големи проекта ще се движат заедно с поставено от Борисов условие да се търсят доставчици, съгласни закупената техника да се изплаща 10-15 години.

Новият план е изтребителите, за които са предвидени общо 1.5 млрд. лева, да се плащат до 2025 година; 820-те милиона за корабите - до 2022 година, а новите бронирани машини, за които са предвидени 1220 млрд. лева - до 2029 година.

Много неизвестни около плановете на правителството

Дали тази финансова рамка може да се реализира зависи най-вече от преговорите и готовността на потенциалните доставчици. Управлението на проектите е изключително трудно - освен финансирането им, трябва да се заложи и контролира експлоатацията, поддръжката, обучението и съпътстващата инфраструктура около новото оборудване.

В същото време правителството ще трябва да балансира между различните бизнес интереси и военно-политическите дивиденти от бъдещите сделки.

Военното министерство планира плащанията по проектите за нов тип изтребители и кораби да започнат още през тази година. За тях са планирани съответно - 200 млн. лева и 171 млн. лева.

За да стане това, сделките трябва да бъдат договорени и подписани още в следващите няколко месеца, което към момента изглежда много съмнително.

Корабите плуват в спокойни води

Около закупуването на новите патрулни кораби засега няма много напрежение и се движи по план. МО обяви намерението си да го даде на българска фирма. Възможните изпълнители у нас са много малко.

През май 2016 в качеството си на депутат от Патриотичния фронт Каракачанов обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.

Първоначално проектът не бе приоритетен, но второто правителство на Бойко Борисов изненадващо го предвижи в дневния ред и осигури финансирането му за сметка на проекта за нови бронирани машини.

Сега обаче във финансовата рамка влиза и проектът на Сухопътните войски.

1.2 млрд. лева за близо 198 машини

Според доклада на Каракачанов трябва да бъдат закупени общо 198 бронирани машини за 1220 млн. лв, които да се изплащат през следващите 12 години. Предвидено е плащанията да почнат от 2018 година.

Около проекта все още има много неясни въпроси, които ще предопределят бъдещия доставчик. Красимир Каракачанов на няколко пъти каза, че иска машините да се произвеждат в България, но не е ясно дали големите фирми ще видят бизнес логика да инвестират в подобно производство.

Трябва да се уточнят и параметрите на търсените машини - с какво задвижване да бъдат, нивото им на защита и др.

Тези изисквания са ключови за проекта около който има засилен интерес.

Парламентът трябва да одобри отново всички договори

Заради това, че параметрите на проектите са променени, те отново трябва да минат през Министерския съвет и Народното събрание, въпреки че два от тях – покупката на изтребители и кораби минаха през пленарна зала в предишния парламент.

Очаква се лесно да се постигне политическо съгласие и да бъдат одобрени, като реалният политически и бизнес сблъсък се очаква при подготовката на проектите и избора на конкретните доставчици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?