Правителството готово да изземе боклука от ръцете на Борисов

Министерски съвет най-вероятно ще обяви още в четвъртък кризисна ситуация на територията на Столичната община и ще вземе в свои ръце решаването на проблема с боклука на града. Това става ясно от публикуваните от правителствения пресцентър изводи от докладите на три министерства, анализирали ситуацията в града.

"Столичната община е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве, за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на националната сигурност", се казва в документа. Той бе изготвен за 24 часа по заповед на Сергей Станишев от Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на здравеопазването.

Ако в четвъртък МС се вслуша в този анализ и реши да обяви криза на територията на общината, контролът върху сметосъбирането и сметоизвозването се поема от Национален кризисен щаб под прякото ръководство на премиера.

Освен на Закона за управление при кризи, предложението за намеса на държавата се опира и върху евродиректива от 2006 година. В нея се казва, че "държавите-членки" са длъжни да осигурят управлението на отпадъците без да създават опасност за здравето на хората. Единствената конкретна задача, която си поставя на този етап предложението за създаване на кризисен щаб, е да се обяви "Суходол" за обект от национално значение и да се намери алтернативно депо.

Желанието на БСП да сложи ръка върху боклука, с което да нанесе директен политически удар върху лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е от близо месец. Сигнал за офанзивата по тази линия даде председателят на БСП-София Румен Овчаров. Въпреки факта, че кметството не се справя добре с боклука, правителството се решава на този ход в странен момент и със странни мотиви.

Само преди две седмици кофите по столичните улици буквално преливаха от боклуци, но тогава МС не се намеси. В момента сметта все пак периодично се извозва, а новите фирми се нуждаят от технологични срокове, за да набавят техника и персонал.

Първият конкретен мотив на правителството е, че липсва адекватно депо за депониране на отпадъците. Самото правителство през МОСВ обаче издаде законен лиценз за работата на депото в "Суходол".

Освен това, както става ясно от документа, Министерският съвет смята, че липсват адекватни технологии за разделно сметосъбиране, сметоизвозване и сметопреработване. Подобни технологии обаче липсват във всяка друга българска община, а Столичната е единствената, която има сепарираща машина с голям капацитет на своето депо, както и други два завода за рециклиране на отпадъци на своя територия.

Според правителството Столичната община няма цялостна стратегия за решаване на проблемите със сметосъбирането и сметоизвозването. Стратегията за решаване на проблема с боклука на София обаче бе приета преди 2 години от Столичния общински съвет.

Правителството смята , че не се спазва Националната стратегия за управление на отпадъците. Но Министерският съвет, в частност МОСВ, също не спазва тази стратегия и сроковете в нея, що се отнася до строежа на регионалните депа.

Последният аргумент на кабинета е, че договорът за концесия с "Новера" не гарантирал качеството на сметоизвозването и интересите на софиянци. Точно с тези аргументи обаче Столичната община прекрати същия договор преди три седмици, което доведе и до потъването на града в боклук.

МОСВ сочи още, че Столичната община не е предложила варианти за решаване на проблема с натрупаните бали, които вече са с изтекъл срок. Софийското кметство обаче няма никакви правомощия да разпорежда на други общини да допуснат боклука в своите законни депа. А и поради неспазването именно на Националната стратегия за отпадъците, в България няма законно от гледна точка на евродирективите депо, което да приеме подобно количество бали. Ако те бъдат разположени в "Суходол", депото ще бъде напълно изчерпано за сметта, която София генерира в момента.

"Държавата трябва да се намеси, тъй като става очевидно, че общината няма капацитет да се справи самостоятелно с кризата със софийските отпадъци в рамките на продължителен период от време, въпреки че е изисквала и получавала и досега съдействие от правителството за решаване на проблема", се казва в анализа на министерствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?