Правителството готви "Лозенец" за национална детска болница

Изборът е изненадващ и странен предвид противоречивия й опит с детските трансплантации

Правителството готви "Лозенец" за национална детска болница

Кабинетът подготвя бившата правителствена болница "Лозенец" за национална детска болница. Това стана ясно в сряда, когато правителството прие промени в Закона за лечебните заведения, с които отмени статута ѝ на ведомствена болница към Министерския съвет.

“Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца“, се посочва в съобщението на правителството.

Около буксуващия години наред идеен проект за създаването на национална детска болница се разшумя отново при обсъждането на Закона за държавния бюджет за 2019 година в началото на ноември. Тогава лекарка заплаши също да облече черна тениска и да излезе на протест, ако проектът за изграждането на педиатрична болница не се задейства. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев се срещна с инициативния комитет за изграждането на детска болница, откъдето излезе “новината“, че ще бъде предложено решение до Коледа.

България е единствената европейска страна, в която няма национална педиатрична болница. Идея за създаването на такава болница има от повече от 30 години, като периодично се възражда и обсъжда, но към реализацията ѝ така и не се пристъпва.

Необходимост от такава болница действително има, тъй като специалистите, работещи с деца, са разпръснати в 17 лечебни заведения на територията на София и за да бъдат диагностицирани, изследвани и лекувани децата и техните родители са принудени да обикалят от едно място на друго.

През миналата година проектът за детска болница беше възроден от инициативен комитет от медицински специалисти, 31 неправителствени организации и граждани.

Защо "Лозенец"?

Изборът е изненадващ, а също и странен, тъй като до момента се обсъждаше изграждането на нова болница.

Не е ясно как и на какъв принцип е била избрана именно университетската болница “Лозенец“ за детска болница, предвид липсата на особени традиции в педиатрията и скандалите в миналото около смъртта на трансплантирани деца.

Мистерията се задълбочава и от факта, че в разгара на кризата с белодробните транспланции за българи в европейски клиники, “Лозенец“ беше предложена за бъдеща база за белодробни трансплантации и сега не е ясно дали тази идея е изоставена. 

През 2012 година Агенцията по трансплантациите спря всички видове трансплантации в болница “Лозенец“ след като проверка откри, че лечебното заведение не покрива нужните критерии. Въпросните разкрития дойдоха, след като родителите на 6 починали деца започнаха да съдят болницата.

Въпреки че директорът на болницата д-р Любомир Спасов през годините многократно е отричал обвиненията в ниска успеваемост, статистиката показва, че при най-малките пациенти болницата не може да се похвали с особен успех.

Само две от четири чернодробни трансплантации на бебета у нас от 2012 до 2016 година са успешни, с което постигнатата успеваемост през първата година, ако може изобщо да се говори за статистика при толкова малък брой трансплантации, е 50% при бебетата и малко по-висока общо за децата до 18-годишна възраст.

Неуспехите на болницата излязоха наяве и от разказите на родители, чиито деца бяха изпратени от Фонда за лечение на деца за ретрансплантация в чужди клиники след неуспешни трансплантации в “Лозенец“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?