Правителството готви затвори за бежанци и експулсиране на нелегалните

Кризата продължава с години, армията готова да се включи при нужда

Правителството готви затвори за бежанци и експулсиране на нелегалните

Затвори за бежанци, изпращането им в други държави, експулисиране на нелегални имигранти и засилени мерки по границите, включително готовност в охраната им да се включи армията. Това са част от стъпките за овладяване на бежанската криза, които правителството набеляза на извънредното си заседание в понеделник, на фона на засилваща се обществена истерия и протести в различни краища на страната срещу настаняване на бежанци.

Най-новата идея на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев е да се изградят центрове за настаняване на бежанци от затворен тип, в които да се настаняват получилите статут на бежанец или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и други. Настанените в тези центрове няма да могат да ги напускат свободно.

От думите на Йовчев стана ясно, че идеята тепърва ще се дообмисля. Не бе уточнено кой точно и по-какви критерии ще преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Не е ясно и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Йовчев възможността за изграждането на подобни места за настаняване от закрит тип е регламентирана от Директива 2013/33 за стандартите за международна защита.

"Ще се сблъскаме с тежки проблеми. Ако не успеем да управляваме достатъчно устойчиво потока от бежанци и да решаваме проблемите, рискуваме да настъпи хуманитарна криза, която може да повлияе във всички обществени области", заяви вътрешният министър след извънредно правителствено заседание.

Освен възможна хуманитарна катастрофа, другите основни рискове според него са влизането на хора, свързани с терористични организации или с организираната престъпност; здравни и социални рискове, които включват напрежение с местните хора и нетърпимост; ксенофобия; натоварване на социалните ни системи и други. Според очакванията на правителството сирийската криза ще продължи с години, като има съществени рискове тя да се пренесе в съседни на Сирия страни с много бежанци, които да се пренасочат към България.

Експулсиране на нелегалните имигранти и освобождаването от бежанците

Йовчев обясни, че правителството предвижда и експулсиране на нелегалните имигранти, влезли без разрешение за постоянно или временно пребиваване.

В момента у нас има значителен брой нелегални имигранти от страни без военни действия.

Йовчев припомни, че вече е поискана помощ от Европа за приемане на част от бежанците. Освен това е оптимизирана и процедурата за получаване на бежански статут, като сега тя изисква по-малко от месец.

След получаването на статут бежанците вече могат да пътуват свободно извън България.

Правителството поискало от ЕК 6 млн. евро

Йовчев съобщи още, че до края на седмицата очаква Брюксел да обяви размера на финансовата помощ за България. Правителството е заявило необходимост от 6 млн. евро и очаква те да бъдат отпуснати. Освен това България ще иска от ЕС и приемането на единна европейска политика за бежанците.

Очаква се и финансова помощ от отделни европейски държави, като Великобритания, Австрия и Чехия вече са заявили готовност да окажат такава.

Преди ден еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева съобщи, че Европейската комисия вече е одобрила помощ за България, но има безпокойства как ще бъдат усвоени парите, тъй като 15 млн. евро, предвидени за охрана на границите, не са били използвани по предназначение.

Засега ЕК не може да посочи сумите, с които е готова да помогне на България за справяне с бежанците от Сирия, заяви в понеделник на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. "С българските власти уточняваме нуждите, които страната изпитва от огромния бежански натиск, настъпил за толкова кратко време”, добави тя.

В трите европейски фонда, които могат да отпуснат такава финансова помощ, са останали около 11 млн. лв., но те трябва да бъдат разпределени между няколко държави.

На извънредното правителствено заседание министър Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет, като по-голямата част от сумата ще отиде в МВР.

Преди седмица стана известно, че МВР и Държавната агенция за бежанците не разполагат с точни разчети за издръжката на един бежанец.

Засилени мерки по границите

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви от своя страна, че предстои предприемането на рестриктивни мерки в охраната на границите, включително връщането на групи бежанци.

В най-критичния участък от границата около Елхово ще бъдат издигнати заграждения, ще се възстановят 107 км. пътища в района и ще се изгради нова инфраструктура, което ще позволи по-бърза реакция.

За целта Министерството на отбраната ще получи допълнително 750 хиляди лева.

В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на граници да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение.

Йовчев от своя страна за пореден път отчете, че системата за охрана и наблюдение на държавната граница е една от най-съвременните и функционира добре.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България