Правителството хладно към амбициите на Паси да оглави НАТО

Правителството хладно към амбициите на Паси да оглави НАТО

Въпреки съобщения в чужди медии, че кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО вече е била издигната от България, официална номинация от страна на българското правителство не е направена. Говорителят на Външно министерство Драговест Горанов обясни в понеделник пред Mediapool, че Министерският съвет не е издигал ничия кандидатура, тъй като официалната процедура не е стартирала.

Неофициално в средите на управляващата коалиция се говори, че бившият външен министър и настоящ депутат от НДСВ и председател на външната парламентарна комисия има сериозни амбиции и дори съществувала договорка между тримата коалиционни лидери кандидатурата му да бъде лансирана.

Той има твърда подкрепа не само от НДСВ, но и от премиера Сергей Станишев, когото Паси придружаваше по време на посещението му в САЩ преди два месеца, твърдят негови съпартийци.

Социалисти обаче смятат, че Паси може да се размине с номинацията, тъй като ставали "прекалено много претенциите на страната към важни места", а същевременно "не сме си свършили работата и непрекъснато сме критикувани от страна на Брюксел".

Амбициите на управляващите са съсредоточени в една посока – сегашният български посланик във Франция Ирина Бокова да стане генерален секретар на ЮНЕСКО.

С решение на МС от май тази година в кампанията за лансиране на Бокова се ангажират външният министър Ивайло Калфин и МВнР, а за лобистка и рекламна дейност бюджетът отпуска 100 хил. лв.

Кандидатурите на желаещите да заменят сегашния генерален секретар на Алианса - холандеца Яп де Хоп Схефер - ще бъдат обсъдени по време на среща на външните министри от НАТО идната седмица.

Името на бъдещия шеф на организацията ще бъде обявено публично на юбилейната среща на НАТО в Баден Баден и Страсбург през април 2009 г.

Соломон Паси коментира пред Mediapool , че "в момента се е фокусирал доста сериозно по диалога между София и Брюксел по отношение на спрените европари" и че работата му като председател на външната комисия "изпълва доста плътно времето му". Според него е рано да се говори за нов генерален секретар на НАТО, докато новият американски президент Барак Обама не влезе в Овалния кабинет, което ще стане през януари догодина.

По думите на Паси е "хубава идеята бъдещият секретар да е от новоприетите страни членки", но решението за кандидатурата на България е "изцяло от компетенцията на правителството".

"Смятам, че в момента много по-важно е да си напишем домашното в София, отколкото да спорим с Брюксел колко добре сме го написали", коментира още Паси относно работата му с ЕК, като подчерта, че партията му НДСВ е допринесла много по време на настоящото коалиционно управление за подобряване на работата по еврофондовете.

Германското списание "Шпигел" пише за две силни полски кандидатури за генерален секретар на НАТО – на бившия президент Александър Квашневски и сегашния външен министър на Полша Радослав Шикорски.

Кafene.net цитира полското електронно издание Gazeta.pl, което пък се позовава на "Шпигел", че двама полски политици имат значително повече шансове от Соломон Паси. В статията дори се посочва, че писмото за кандидатурата на Паси вече е било предадено на посланиците на страните членки на НАТО в София.

Според седмичника, интерес към висшия пост в НАТО вече са показали представители на редица западни страни, сред които са двама датчани - премиерът Андерс Фог Расмусен и военният министър Сорен Гаде Йенсен, както и бившият британски военен министър Дезмънд Браун.

Германците не представят своя кандидатура поради предстоящите през есента парламентарни избори в страната.

Смята се, че дори и номинацията на български представител да няма особени шансове за успех, самото ѝ лансиране би било полезно за утвърждаването на страната като фактор в международната политика. Този аргумент обаче към днешна дата доста издиша, като се има предвид сериозният имиджов проблем на България като най-корумпиран член на ЕС, както и на ненадежден съюзник и "Троянски кон" на Русия.

Още по темата
Още от България