Правителството и БИБА с общ проект за подобрявaне на конкурентността на икономиката

Българската международна стопанска асоциация (БИБА) обяви на пресконференция с министъра по европеъските въпроси Меглена Кунева общ проект за партньорство между БИБА и правителството, наречен "Пътна карта за конкурентоспособността на българската икономика".

Целта на проекта е българските фирми да бъдат информирани и подготвени по-добре за конкурентната среда, в която ще попаднат през 2007 година, когато се очаква България да стане член на ЕС.

Според министър Меглена Кунева 60% от българския бизнес осъществява търговския си обмен с Европейския съюз. По думите ѝ това означава, че голяма част от бизнеса познава правилата на конкуренция в ЕС и знае как може да се наложи на пазара там.

Председателят на БИБА Кирко Кирков посочи пет приоритетни области от пътната карта, по които ще се работи - околна среда, енергетика, телекомуникации и информационни технологии, транспорт, земеделие и храни.

Според заместник-председателя на БИБА Саша Безуханова правителството трябва да дефинира икономически приоритети, защото по думите ѝ страна, преминала тежък социално-икономически преход, не може да си позволи да развива всички икономически отрасли.

По думите и за да се оптимизира бизнеса и за да има стратегически инвестиции, трябва да бъдат определени приоритетни икономически стратегии.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?