Правителството и други "спонсори" платили конкурса "Студент на годината"

Студент на годината 2013 стана Ваня Орманова от ВВМУ "Н. Вапцаров", Варна

Церемонията по връчването на приза "Студент на годината” във Военния клуб в столицата, проведена в сряда, не е била заплатена от бюджета на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Председателят на организацията Ангел Георгиев каза пред бТВ в петък, че "сметката” е била платена "от наши партньори – фирми и институции, от МОН и Министерството на младежта и спорта”.

Възпитаничката на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна Ваня Орманова, която е петокурсничка, получи приза.

След неколкократно зададен въпрос "Колко струваше церемонията?”, Георгиев даде уклончив отговор - около 10 000 лева. Те били похарчени за кетъринг, награди, осветление. Изпълнителите, поканени на събитието, не получили хонорар, а пели доброволно.

Председателят на студентската организация отхвърли обвиненията, че умишлено до залата във Военния клуб не са били допускани представители на "Ранобудните студенти”. "Имаше техни представители - от София и Пловдив. Не е имало кастинг кой може да се включи, просто залата има определен капацитет. Затова още преди месеци сме изпратили покани до университетите – да излъчат свои представители. Ако сред тях е имало и такива от "Ранобудните”, то никой не ги е спирал”, коментира Георгиев.

Според него не е имало конкретен умисъл във факта, че призът за "Студент на годината” е връчил Пламен Орешарски, срещу когото месеци наред студентите протестират. "Тази церемония е традиционна – от 2006 година. Миналата година церемонията също беше под патронажа на министър-председателя. Наградата беше връчена тогава от министъра на образованието, защото премиерът отсъстваше”.

Според "ранобудния” студент Румен Стоев обаче, "обикновените" му колеги разбрали за церемонията на същия ден. "Обикновени, ако можем въобще да се делим на обикновени и привилегировани, студенти не бяха допускани. Това се превърна в банкет, на който управляващите да си погалят самочувствието и да се потупат един друг. Иронично е, че толкова дни студентите протестират срещу този човек, който ги награждава и те му пляскат”, каза Стоев.

На 4 декември няколко студенти се опитаха да влязат в Централния военен клуб на церемонията със студентските си карти. Охраната обаче им отказа достъп с мотива, че са изпратени списъци на присъстващите, където са били имената само на един номиниран за наградата и придружаващи го. По думите на студентите, те имат право да присъстват на церемонията, но охраната не ги е допуснала умишлено.

В сряда на събитието присъстваха министърът на образованието Анелия Клисарова, други членове на кабинета и премиера Пламен Орешарски, който връчи награда "Студент на годината".

На сцената пяха "Фамилия Тоника", Росица Кирилова, група "Сигнал", Силвия Кацарова, Славка Калчева, Кичка Бодурова и други естрадни изпълнители. Организатор на събитието беше Националното представителство на студентите.

Церемонията мина под засилена охрана, защото пред Военния клуб, където беше събитието, се бяха събрали "Ранобудни студенти" и други протестиращи против кабинета на Пламен Орешарски.

Споделяне

Още от България