Правителството и президентът разместват сериозно генералитета

Военното разузнаване ще има нов шеф, а държавният глава - военен съветник

Правителството и президентът разместват сериозно генералитета
Правителството и президентът готвят тази година сериозни промени по върховете на армията. В сряда Министерският съвет предложи на държавния глава Румен Радев да подпише укази за първата вълна нови назначения, а до края на годината се очакват още.

На първо време ще бъдат произведени петима нови генерали, ще бъде сменен директора на военното разузнаване, зам.-началника на отбраната и ще бъде назначен съветник на президента по военна сигурност.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче вече съобщи, че има амбицията да продължи "подмладяването" на генералитета с "по-модерно мислещи и по-модерно обучени" военни и до края на годината да има още рокади.

Новите генерали се назначават с указ на президента по предложение на правителството, което изисква дълго съгласуване и взаимни компромиси. През последните години обаче висшето военно ръководство не вълнува дори и редовите военни, тъй генералитетът бе почти напълно обезличен заради липсата на мнение дори по най-важните въпроси за армията, кариеризъм, политическо нагаждачество, както и от системното неглижиране на военната експертиза от страна на политиците.

Генералитетът остана пасивен наблюдател и на някои от най-спорните сделки в отбраната, оставяйки съмнения дори и за собственото си участие в тях.

Преди ден военният министър Красимир Каракачанов коментира пред БНТ, че има амбицията да "даде възможност на по-младите кадри, завършили престижни академии, да получат званията и постовете, които им се полагат".

Военното разузнаване с нов шеф

Според вече съгласуваните рокади военното разузнаване ще има нов шеф. Сегашният зам.-директор полковник Пламен Ангелов ще бъде повишен в бригаден генерал и ще замести на поста Светослав Дяков, който се пенсионира.

Полковник Васил Лазаров също ще стане бригаден генерал и ще съветва президентът Румен Радев по военни въпроси. Лазаров е бивш военен пилот, какъвто е и държавният глава.

Нов командир ще има авиобазата "Граф Игнатиево". Сегашният – Иван Лалов ще бъде повишен в звание "генерал-майор" и ще стане заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Неговото място ще заеме сегашният му заместник полковник Димитър Петров, който ще стане бригаден генерал.

Базата е в центъра на общественото внимание през последните месеци заради системните проблеми с изтребителната авиация.

Сегашният зам.-началник на щаба на Сухопътните войски полковник Маргарит Михайлов също ще стане бригаден генерал и ще оглави дирекция "Операции и подготовка“.

Генералски пагони ще сложи и директорът на дирекция "Логистика“ в МО полковник Митко Григоров.

Заместник-командир на Военноморските сили пък ще стане Георги Пенев, който ще бъде повишен от капитан І ранг във флотилен адмирал.

Началникът на отбраната получава най-висшето офицерско звание

Освен новите генерали ще има и други повишения и размествания в армията.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще бъде повишен в най-висшето звание – "генерал". Заместникът му генерал-лейтенант Пламен Атанасов обаче ще бъде освободен заради навършване на пределната възраст за заеманото от него звание.

На неговото място ще бъде назначен генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде освободен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и произведен в генерал-лейтенант.

За Солун пък ще замине досегашният директор на дирекция "Операции и подготовка“ в МО бригаден генерал Иван Ортоманов, който ще бъде повишен в генерал-майор.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?