Правителството и синдикатите в Полша се разбраха за затваряне на въглищните мини до 2049 г.

Правителството и синдикатите в Полша се разбраха за затваряне на въглищните мини до 2049 г.

Полското правителство и полските синдикати са постигнали предварително споразумение за затваряне до 2049 г. на всички въглищни мини в страната. Споразумението предвижда и изплащането на обезщетения за 120 000 работници в мините, както и помощи за минния район в Шлонск, предаде Франс прес.

Министерството за надзора върху държавната собственост, което водеше преговорите от името на правителството, определи договорката като историческа. Споразумението трябва да бъде подписано и представено на Европейската комисия, за да бъде одобрена предвидената помощ.

Минният сектор е традиционно деликатна тема в Полша, страна с население от 38 милиона души, в която миньорите и техните семейства представляват значима част от електората. Полша е зависима 70 процента от въглищата, за да покрие енергийните си нужди, и има намерение да намали това до 11 процента през 2040 г., преди пълен отказ до 2050 г. - крайна дата, установена от ЕС.

Организации за защита на околната среда призоваха полското правителство да постигне напредък, за да сложи край на един от най-сериозните проблеми със замърсяването в ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?