Правителството и столичното парно с антинагради за грубо посегателство върху личния живот

Антинаградата на ПДИ. Сн. БГНЕС

Министерският съвет и столичната "Топлофикация" получиха в понеделник антинаградите "Големия брат" на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) за грубо посегателство върху личния живот на хората през 2012 година.

Антинаградите се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите. Те са учредени от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International, чийто представител в България е ПДИ.

Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". "Отличените" получават статуетка, която представлява военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

Министерският съвет получава антинаградата заради бездействието си по темите за използване на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до трафични данни. Преди почти две години, когато избухна скандалът "Тановгейт", парламентарната подкомисия за контрол на СРС изготви анализ, който показа множество недостатъци в регламентите за използване и съхраняване на информацията от подслушване.

Въпреки уверенията Министерският съвет не предприе мерки за засилване на контрола.

Проблемът с трафичните данни, т. нар. разпечатки от телефонните разговори и сърфирането, е още по-голям, защото върху него почти не се оказва контрол.

"Топлофикация-София" получава антинаградата в категорията "частна компания/структура, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот".

"Проверка на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е установила, че дружеството не поддържа актуален регистър на своите абонати, съобразен с изискванията на Закона за защита на личните данни. Дружеството изисква предоставянето на непропорционално голям обем копия на документи от абонатите си, за което е санкционирано от Комисията за защита на личните данни през април миналата година", се казва в решението на журито.

По-късно обаче от столичното парно заявиха, че нямат място в категорията, в която са отличени, защото са общинско дружество, а не частна компания. Освен това те не изискват лични документи от потребителите си, а само удостоверения за собственост на имота или за това, че са наследници, каквито са изискванията по одобрените от енергийния регулатор общи условия за продажба на топлинна енергия, се посочва в уточнението на "Топлофикация София". От там заявяват още, че наложената им от Комисията за защита на личните данни глоба е била отменена от Върховния административен съд.

В България антинаградите за първи път са присъдени през 2003 и с кратки прекъсвания традицията продължава и досега.

Дългогодишен "призьор" е МВР, което има хеттрик от награди през 2008, 2009 и 2010 г. Това е втора награда за Министерския съвет, след като през 2005 година си подели "приза" с бившия главен прокурор Никола Филчев.

За антинаградата за 2012 г. бяха номинирани в категорията "институции" прокуратурата, столичната полиция, групова номинация за общините, създали регламенти за издаване на детски карти за градски транспорт, Столичният общински съвет, Комисията за защита на потребителите, Симеон Дянков и Софийският градски съд.

В категорията "частни компании" освен победителя - столичното парно - бяха номинирани магазинът за продажба на шпионско оборудване srs.bg, ВиК – Бургас, "У-АйДи", СГ Груп, СДС и ДСБ, както и "Ню геймс".

Споделяне

Още по темата

Още от България