Правителството иска да купи Полиграфическия за районния съд в София

Правителството иска да купи Полиграфическия за районния съд в София
Правителството е започнало преговори с "Вестникарска група България", собственост на ВАЦ, за купуването на сградата на Полиграфическия комбинат на бул. "Царикградско шосе" в София. Целта е да се осигури достатъчно пространство за вместването на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. Медийната група издава вестниците "24 часа" и "168 часа". ВАЦ е собственик и на вестник "Труд".

Заповедта за създаването на междуведомствената група и провеждането на преговорите е издадена от премиера Бойко Борисов. До 18 януари трябва да бъде направен анализ колко ще струва придобиването на сградата. Освен Полиграфическия комбинат ще бъде обсъден и вариант за прехвърляне на имот на Министерството на отбраната, който се намира между 4-и и 6-и километър на Цариградско шосе.

От доклада на главния секретар на ВСС Славка Каменова става ясно обаче, че сградата на печатницата е основният, разглеждан вариант. "Военният имот е застроен, не е свободен, и е с площ от 600 дка. За него не е изготвен застроителен регулационен план и използването му се отлага във времето с около пет години", разсъждават по темата във ВСС.

"Вариантът с Полиграфическия комбинат, макар и скъп, е възможно най-евтиният", коментира по време на заседанието председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Според направените досега сметки тази сграда би решила изцяло проблемите със сградния фонд на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. "В момента се извършва изключително качествен ремонт с материали и оборудване на водещи европейски и световни фирми. Преградни стени могат да бъдат поставени навсякъде, което би било нужно за обособяване на помещения за съда и прокуратурата", се казва в доклада.

Вече са разгледани и опциите за използване на паркинга на Полиграфическия комбинат. Анализът показва, че местата са напълно достатъчни за около 350 автомобила, което удовлетворило нуждите на магистратите.

От доклада става ясно още, че съдебната власт иска закупуването на тази сграда да стане с пари от държавния бюджет. Сградите на магистратурата се управляват от Министерството на правосъдието. В момента състоянието на сградния фонд на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура е изключително тежко. Поради голямата си натовареност най-голямото съдилище в България изпитва трудности да насрочва делата си в срок заради липса на съдебни зали.

Споделяне

Още от България