Правителството иска контролен дял в ЧЕЗ, Върбакова склони

Борисов и Бабиш в един отбор срещу ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е поискал държавата да получи контролен дял от активите, които ЧЕЗ продава в България, а купувачът Гинка Върбакова е склонила, но крайното решение зависи от чешката "ЧЕЗ груп". Най-новото развитие около злополучната сделка настъпи в четвъртък сутринта на среща между Борисов и Върбакова в Министерския съвет, след като предната вечер се разбра, че сделката върви към провал. По информация на Mediapool причина за това са оттеглени писма на банки за финансиране на покупко-продажбата заради политическия трус, който тя предизвика в България.

По-късно същия ден от ЧЕЗ съобщиха, че нямат никаква информация за намерението на България да получи контролен дял от активите. Говорител на компанията каза, че ще чакат да чуят "Инерком", но уточни, че договорът вече е сключен и е получена безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на 5 млн. евро, че ще бъде платена договорената сума.

Финансовата страна на сделката обаче остава в мъгла. Върбакова отрича да е договаряла финансиране от български банки, а само от международни, макар че документ, предоставен на премиера Борисов от чешкото правителство, което държи около 70% в ЧЕЗ, сочат обратното.

"Добрата воля" на Върбакова

Финансовият министър Горанов, който присъства на срещата при Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев, отбеляза, че разговорите били на "твърде предварителен етап", но "добрата воля" на българското дружество да допусне държавата в сделката била налице.

По неофициална информация на Mediapool Върбакова е декларирала пред Борисов готовност да отстъпи на държавата контролния дял в сделката, но да си запази останалата част, каквото било настояването на ДПС, чийто интереси представлявала "Инерком".

Премиерът настоява да има "пълен контрол" над сделката за ЧЕЗ, обяви Върбакова след срещата, в присъствието на Горанов и Дончев.

Часове по-късно при нейно и на службите изслушване в парламента тя каза, че "сме съгласни да включим държавата в сделката така, че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество" в бъдеще. Тя не пожела да уточни дали това означава, че държавата ще влезе само в това дружество, но не и в останалите шест, които са част от пакетната сделка.

На практика Върбакова ще притежава в електроразпределителното дружество 67 на сто, които все още са собственост на ЧЕЗ. По-голямата част от останалите са собственост на фондовете на пенсионната компания "Доверие" и на "ЦКБ-Сила". Ако държавата вземе контролните 34%, фактически тя ще стане мажоритарният собственик и при това положения нейно трябва да е търговото предложение към останалите акционери в публичното дружество.

Топката е в полето на ЧЕЗ

Дали държавата ще влезе директно в "ЧЕЗ Разпределение", зависи от ЧЕЗ, чийто надзорен съвет точно преди седмица одобри "Инерком" за купувач на българските активи.

Обявено бе, че са проверени всички предоставени документи от страна на кандидат-купувача, които обаче в четвъртък бяха определени от шефа на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев като "едно голямо правно нищо", след като най-накрая той призна, че държавната банка е дала на Върбакова писмо, че ако "Инерком" кандидатства за заем, заявлението ѝ ще бъде разгледано по всички нормативни правила.

Скандалът в България избухна заради подозренията, че сравнително малката "Инерком" е само фасада, прикриваща реалния купувач, както и около финансирането на покупко-продажбата.

Правителството първоначално твърдеше, че няма никаква намеса и не може да влияе, но чешки вестник, контролиран от Бабиш, разкри писмен ангажимент на държавната Българска банка за развитие, чийто принципал е икономическото министерство. След това Борисов обяви, че сделката на ЧЕЗ била "планирана операция" за свалянето му от власт, а най-накрая поиска и контролен дял на държавата.

Държавата иска "най-малкото контролен дял" 

"Ние изразихме ясна воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или по друг начин", коментира финансовият министър и допълни, че ако продавачите се съгласят, "държавата има възможността под една или друга форма - било чрез средства от бюджета, било чрез частно придобиване, в смисъл през някоя от енергийните компании, да влезем в подобна сделка".

"Говорим за една сделка, готвена извън държавата с повече от година и половина история между частни субекти. Ние се включваме на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликатната ситуация да зависим от волята на два независими от влиянието на държавата частни субекта", коментира Горанов, с уточнението, че правителството цели да придобие "най-малкото контролен дял" от българския филиал на ЧЕЗ.

Върбакова заминава за Прага да убеждава чехите за промяна в договора

След срещата с премиера Върбакова каза, че веднага заминава за Прага, за да обсъди какви са възможностите държавата практически да замести компанията ѝ "Инерком", с която ЧЕЗ вече подписа договор.

Преди това обаче Върбакова отиде на съвместното заседание на две парламентарни комисии, които изслушаха регулаторите и службите по казуса с ЧЕЗ.

Тя информира депутатите, че преговорите са водени по чешкото законодателство, а договорът е сключен по английското право. Върбакова потвърди, че има желание да допусне държавата в тази сделка.

"Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача със създалата се обстановка и да водя разговори с него по договора, който имаме", каза собственичката на "Инерком" в МС, запитана дали ще се изявява в Чехия като лобист на българското правителство.

Няма български банки във финансирането, твърди Върбакова

Гинка Върбакова обяви и в четвъртък, че сделката ще бъде финансирана от международни банки, "заедно с наше участие, разбира се". "Няма участие на български банки", повтори тя.

Според информацията, предоставена от чешките власти на българския премиер, за обещани кредити от две офшорни фирми на руско-грузински бизнесмен, както и от "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка и готовност за рефинансиране от Българската банка за развитие на заем на ЧЕЗ към ЕБВР.

Реално парите все още не са осигурени

В парламента представителят на една от консултантските компании по сделката – Веселин Захариев от "Мейн Кепитал", обаче заяви, че реално парите по сделката все още не са осигурени. Досега "Инерком" само е платила 5 млн. евро при подписването на договора като неотменима гаранция по сделката. Не било решено и каква част от финансирането ще е от собствени средства. "Според преговорите с банките собственият капитал в сделката варира между 20 и 30%, все още не е решено какъв ще е делът на "Инерком", каза Захариев. Той обясни, че още се водят и преговорите за синдикиран заем – от няколко банки с водеща финансова институция, за които Върбакова каза, че били големи международни. Обезпечението по синдикирания кредит ще са паричните потоци на купувания бизнес и акциите на дружествата от групата на "Инерком".

Върбакова отрече пред депутатите да има офшорки и такива да участват в структурата на финансирането на сделката с ЧЕЗ, както е видно от предоставената преди два дни информация от кабинета на чешкия премиер.

Борисов помолил Бабиш за съдействие

Междувременно Борисов е провел в сряда вечерта нов телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш, за да поиска съдействие за евентуалното влизане на българската държава в сделката, съобщи правителствената информационна служба. Чешката държава притежава около 70% от ЧЕЗ, но по-рано тази седмица Бабиш даде да се разбере, че не може да влияе, тъй като ЧЕЗ била "държава в държавата".

Бабиш е подчертал пред Борисов, че вече има подписан договор между ЧЕЗ и "Инерком". Освен това е посочил, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията.

В тази връзка Надзорният съвет на "ЧЕЗ Груп" е изискал от Съвета на директорите информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяването на продажбата.

Според Борисов пък изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна. Двамата премиери са отбелязали, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката, както и че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Борисов и Бабиш в един отбор срещу ЧЕЗ

Странните обрати около сделката и критиките на чешкия премиер срещу нея могат да се обяснят с конфликта между Бабиш и представителите на чешкото финансово министерство в надзора на ЧЕЗ. Според източници на Mediapool очакванията на Бабиш били ЧЕЗ да продаде българския си бизнес на частната чешка енергийна компания "Енерго-Про", доставчик на ток в Североизточна България, която бе кандидат за сделката, спечелена от "Инерком". Намеренията на "Енерго-Про" са били впоследствие да се оттегли от сегашното си ЕРП, тъй като в противен случай ще стане монополист в електроснабдяването и електроразпределението. Дадената от тях цена обаче била 250 млн. евро, а офертата на Върбакова по-висока, а след това и допълнително вдигната, стана ясно от обясненията на шефовете на държавните агенции за национална сигурност и за разузнаване.

Именно с това се обясняват и критиките на "Енерго-Про" за непрозрачно проведения търг от страна на ЧЕЗ.

След като "Инерком" (или който стои зад нея) измъкна сделката на "Енерго -Про", чешкият в. "Лидове новини", който е част от бизнес групата на премиера Бабиш, разнищи финансовата схема и изобличи наличието на офшорно финансиране, както и ангажимент от страната на ББР, какъвто банката отрича.

Вследствие на провокирания от "Лидове новини" скандал, премиерът Бойко Борисов се изкара жертва на заговор от страна на ЧЕЗ, които са го свалили от власт през 2013 г., визирайки протестите срещу поскъпването тока и бунта срещу всички ЕРП-та. Той дори се зарече да гони докрай тези "гадове", без да назовава точно кои.

Скандалът в България и разсъхването на сделката пък са политически коз в ръцете на Бабиш в битката му за овладяване на контрола върху ЧЕЗ, какъвто той към момента очевидно няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?