Правителството издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН на мястото на Бокова

Правителството издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН на мястото на Бокова

Българското правителство вероятно ще подкрепи официално кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на Ирина Бокова, съобщиха източници от правителството в събота. Това вероятно ще стане още във вторник на извънредно заседание на Министерския съвет.

Новината идва ден след последното четвърто гласуване за нов генерален секретар на ООН, при което Бокова падна с две позииции от трето на пето място със 7 гласа ”насърчавам”, 5 ”не насърчавам” и 3 ”без мнение”.

Да се смени кандидатурата по време на избирането на генерален секретар не е прецедент, като почвата за това се подготвя от известно време. Според източници на Меdiapool e много вероятно кандидатурата на Кристалина Георгиева да бъде издигната официално следващата седмица, когато на посещение у нас ще бъде унгарският премиер Виктор Орбан. 

Преди ден Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в Туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българския еврокомисар за генерален секретар на световната организация. България също ще застане зад тази кандидатура, която се ползва със силна европейска подкрепа.

Възможността за издигането на Георгиева като кандидат на няколко страни от Централна и Източна Европа беше лансирана още през май.
 
На масата е и опцията Бокова сама да се откаже от надпреварата, което ще улесни издигането на Георгиева. Засега обаче от средите, които стоят зад Бокова, не са дошли подобни сигнали. На последното гласуване в Съвета за сигурността на ООН Бокова не успя да генерира никаква нова подкрепа и загуби още позиции.
 
Ако Георгиева бъде издигната за генерален секретар на ООН, се открива и въпросът кой ще бъде следващият български еврокомисар. Кристалина Георгиева отговаря за ключовия ресор - бюджет и финанси и няма гаранции, че следващият български представител в Европейската комисия ще го запази, защото той се определя от председателя на комисията.
 
Преди около месец американският експерт по въпросите на ООН Ричард Гоуън съобщи, че Великобритания почти сигурно ще наложи вето върху кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на световната организация, но допуска възможността Кристалина Георгиева да се включи в надпреварата.
 
Правителството на премиера Бойко Борисов официално издигна кандидатурата на Бокова през февруари тази година , но предпочете да се позове на решението на кабинета "Орешарски" от лятото на 2014 г., вместо да се ангажира със собствено. Номинацията дойде след силен натиск от лидера на АБВ Георги Първанов, чиято партия участваше в управлението със собствен министър по това време и подкрепяше управлението.
 
Така въпреки ясните сигнали от страна на Великобритания и други западни страни, че Бокова няма да получи необходимата подкрепа, кабинетът заложи на обречената ѝ кандидатура, която не се приема еднозначно и в България.
 
Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината.
 
Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.
 
Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.
 
Макар че настоящата процедура по избор на генерален секретар е много по-открита в сравнение с предишните, победителят ще бъде излъчен в резултат на консенсус между петте постоянни членки, както и преди.
 
Следващият генерален секретар на ООН трябва да спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.
 
В последните месеци Великобритания, която е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето, даде ясен сигнал, че би блокирала кандидатурата на Бокова. Така, според анализатори, ако влиятелните държави искат новият шеф на ООН да е жена и от Източна Европа, трябва да се смени кандидатурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България