Правителството мести 200 млн. лева от еврофондовете към мерките за заетост

Помощта за първокласниците може да се увеличи двойно и да стане 300 лв.

Хасан Адемов. Сн. БГНЕС

Правителството търси възможности за пренасочване на европейски пари към мерките за заетост като първа стъпка за спиране на безработицата и подготвя стабилизиращ пакет от мерки за рисковите групи. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в Минерални бани по време на международен детски етнофестивал.

“В тесен контакт с Европейската комисия ще обсъдим спирането на част от рисковите проекти и ще искаме в рамките на различни приоритетни оси на оперативна програма “Човешки ресурси” да се прехвърлят средства към по-атрактивни мерки, като личен асистент и мерки за заетост", каза министърът на труда.

Рисковите проекти, по които искаме да бъдат спрени, а парите - пренасочени, са в сферата на образованието по ос три и четири на програмата. Те са свързани с административния капацитет на държавните структури, интеграцията на малцинствените групи и инфраструктурата на висшите учебни заведения, посочи Хасан Адемов.

“В условия, в които безработицата расте, а броят на заетите намалява, е изключително важно по един бърз начин да бъдат усвоени тези пари”, каза Адемов. Това е и мотивът, с който искаме прехвърлянето на средствата.

“Ако до края на годината тези мерки, които сме предприели, не заработят, се очаква загуба на около 200 млн. лева по оперативна програма “Човешки ресурси”, прогнозира Хасан Адемов.

По думите му основните причини, поради които проектите се определят като рискови, са липсата на административен капацитет, достатъчно квалифицирани хора, които да управляват проектите и проблеми с обществените поръчки.

Правителството подготвя и стабилизиращ пакет от мерки за рисковите групи от населението, съобщи още Хасан Адемов.

По думите му в момента се обсъжда вариант помощите за първокласниците да станат 300 лева, което означава да се увеличат двойно. Служебният кабинет одобри помощта за учениците от първи клас тази година да бъде 150 лв.

Планира се още да бъде разширен обхватът на хората, които имат нужда от енергийни помощи, каза социалният министър.

Увеличението на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години от 240 лв. на 310 лв. е добре да стане от 1 октомври, защото възможностите на бюджета са изключително тревожни, каза Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от България