Правителството може да не открива нови бежански центрове

Полицията проверява адресни регистрации, чужденците редовно криели имената си

Сн. БГНЕС

Правителството няма намерение да открива нови центрове за настаняване на бежанци, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в петък.

 

Той съобщи, че за момента са спрени действията по разкриване на бежански лагер в Телиш, където имаше и протести. Не е предвидено изграждане на центрове за бежанци в Русе.

 

Според него е твърде възможно сега съществуващите центрове да са достатъчни.

 

Правителството обаче вече обяви, че ще открие център от затворен тип, което означава, че вероятно някой от съществуващите ще бъде преустроен в такъв. Според неофициална информация вероятно това ще стане в Харманли.

 

Йовчев съобщи още, че се проверяват адреси заради информация, че на места има регистрирани повече от 100 чужденци.

 

Той обясни, че хора, които живеят извън лагерите, изчакват решението на Държавната агенция за бежанците за статут на бежанец. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанени на външни адреси, но за своя сметка, посочи Йовчев.

 

Той съобщи още, че нелегално влезлите у нас редовно идвали без документи и казвали различни от истинските си имена. Според данни на ДАНС над 2000 човека, подали молба за

закрила, променят имената си след тези, които първоначално са обявили.

 

Подобен пример е нападателят на Виктория Христова в София, който беше задържан с името Салахедин Бин Аладин, а после в съдебната зала заяви, че се казва Фудат Кадер.

 

Йовчев посочи, че при срещата си с генералния секретар на Върховния комисариат за бежанците към ООН Антониу Гутериш е получил разбиране за мерките за сигурност, които се предприемат за намаляване на нелегалния поток към страната.

 

Като пример той даде засилването на мерките за сигурност и недопускане нелегални имигранти да минат през нашата граница, и изграждане на места от закрит тип.

 

В четвъртък Йовчев обяви, че е уверен, че България ще овладее кризата с бежанците във всичките ѝ аспекти.

 

Броят на емигрантите в страната обаче вече е достигнал 11 155, от тях 10 848 са преминали през зелената граница, останалите са преминали през граничните контролно-пропускателни пунктове. Към момента в центровете на агенцията за бежанци са настанени 4188 души, а на външни адреси за собствена сметка живеят 4595 души.

 

В петък военният министър Ангел Найденов съобщи пред ТВ7, че очаква миграционният натиск да се запази.

Споделяне

Още по темата

Още от България