Правителството може да обсъди с парламента позицията за руските санкции

Правителството може да обсъди с парламента позицията за руските санкции

Правителството може да консултира с Народното събрание позицията си за последното за годината заседание на Европейския съвет на 16 декември, съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който попита с какви позиции министър-председателят в оставка Бойко Борисов ще участва в това заседание.

Дончев каза, че до момента не е взето решение на Министерски съвет за позицията на страната и предложи в оставащите девет дни да се уточни адекватен парламентарен механизъм и позицията на правителството да бъде консултирана с народните представители.

На предстоящото заседание на европейските лидери са предвидени теми като миграция, споразумението между ЕС и Турция, външната сигурност и отбраната между страните - членки на ЕС, икономическото развитие и младежта, както и отношенията между ЕС и Руската федерация.

Вигенин очаквано призова правителството да излезе пред европейските си партньори с инициатива за поетапно сваляне на санкциите срещу Москва заради незаконната анексия на Крим и поведението ѝ в Украйна.

Депутатите вече няколко пъти отхвърляха предложения в тази посока.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова в Брюксел, където се провежда среща на външните министри на страните членки, за удължаване на икономическите санкции срещу Русия.

Българският външен министър Митов посочи от своя страна, че до момента алиансът е "направил това, което е трябвало да направи, проявил е твърдост и е запазил единството си по отношение на защитата на международното право".

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?