Симеон Дянков пред "Уолстрийт джърнъл":

Правителството на Борисов падна не заради икономиите, а защото не направи реформи

Европа се нуждае от по-умен дебат за мерките за икономии, "фискалните ястреби" са най-бързо растящите икономики

Сн.  БГНЕС

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков пише в статия в американския вестник "Уолстрийт джърнъл", че правителството на Бойко Борисов е паднало не заради мерките за икономии, а заради това, че не e успяло да реформира сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложи и там икономии.

Европа се нуждае от по-умен дебат за мерките за икономии, пише бившият вицепремиер и министър на финансите.

Дянков припомня, че мерките за икономии са обвинявани за всички беди на Европа едва ли не от всички - от президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд през бюрократите от МВФ и ЕС до стачкуващите работници навсякъде на континента.

"Повече държавни пари, казват те, означават по-висок (икономически) растеж и по-добри изгледи за работа", отбелязва той и подчертава, че "доказателствата сочат точно обратното".

"Икономиките от Европейския съюз, които регистрират най-висок растеж през последните три години - Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция - всички те приемат мерките за икономии сериозно. Прогнозите на Европейската комисия от зимата на 2013 г. показват сходна тенденция. Петте най-бързо растящи икономики в Европа е прогнозирано да бъдат България, Естония, Латвия, Литва и Румъния - всички те фискални ястреби", се аргументира Дянков.

Бившият финансов министър посочва, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст - мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1 процент от БВП миналата година - но въпреки това националната икономика е едва една от четирите в Европа, които са регистрирали растеж 12 поредни тримесечия.

"Мнозина анализатори казват, че правителството на (премиера) Бойко Борисов е паднало заради мерките за икономии. Истинската причина обаче е това, че ние не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим мерките за икономии и в тях", пише Симеон Дянков.

Бившият финансов министър подчертава, че "Европа се нуждае от мерки за икономии. В противен случай", обяснява той, "неефективността в определени сектори се запазва. Освен това големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция."

"Европа се нуждае и от откровена дискусия за конкурентоспособността", призовава Симеон Дянков. Той се аргументира, че "най-голямата слабост на континента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена".

Има голяма доза истина в обясняването на неконкурентоспособността на европейската икономика с еврото, пише бившият финансов министър. Страните от Южна Европа приеха единната валута при надценен курс, а в контраст Германия обезцени своята валута при влизането си и така повиши своята производителност.

Европа следователно се нуждае отчаяно от план за икономически растеж, подчертава Дянков и изразява съжаление, че този въпрос така и никога не се е озовал в центъра на вниманието, въпреки неговите призиви. Твърде много внимание бе отделено на фискалните пактове, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващото голямо нещо, отчита той.

Бившият финансов министър пише в заключение, че Европа може да заработи само с мерки за икономии в държавните бюджети, в съчетание с намаляване на бюрокрацията и структурни реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?