Правителството на Израел одобри споразумението за помирение с Турция

Правителството на Израел одобри споразумението за помирение с Турция

След неочаквано продължителни дебати, правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху гласува в подкрепа на споразумението за възстановяване на дипломатическите отношения с Турция, които бяха прекъснати от 2010 г., предаде ДПА.

Повечето от членовете на кабинета на Нетаняху гласуваха "за" споразумението, но трима министри от крайната десница от "Еврейски дом" (Байт Йехуди) и от партията "Израел Бейтену" (Нашият дом Израел) гласуваха против, съобщи израелското радио.

Няколко роднини на израелци, убити при нападения, подадоха петиция във Върховния съд на Израел срещу споразумението, с настояване първо Турция да прогони всички високопоставени членове на ислямисткото палестинско движение Хамас от своя територия.

Висши служители на външните министерства на двете страни подписаха споразумението вчера съответно в Анкара и в Ерусалим, след като предишния ден то бе огласено от израелския премиер и турския му колега. Споразумението сега трябва да бъде одобрено от турския парламент.

Отношенията между някогашните близки съюзници Турция и Израел рухнаха преди шест години, когато при израелски щурм бяха убити десетима турци на борда на кораб, превозващ хуманитарна помощ за ивицата Газа. Страните изтеглиха посланиците си, прекъснаха до голяма степен контактите в сферата на сигурността и оттогава поддържаха най-ниско ниво на дипломатически отношения, припомня АП.

Споразумението предвижда Израел и Турция да възстановят напълно дипломатическите си отношения, Израел да плати 20 милиона долара компенсации на семействата на хората, пострадали при рейда, и да позволи на Турция да доставя хуманитарна помощ на Газа през израелско пристанище. Израел също ще позволи на Турция да осъществи няколко проекта за развитие в ивицата, най-вече в сферата на снабдяването с питейна вода и електроенергия.

В замяна Турция ще оттегли съдебните искове срещу израелски войници заради щурма и ще предотвратява всякакви военни действия или набиране на средства в Турция, съобщи в понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху, очевидно имайки предвид палестинската групировка Хамас.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?