Правителството на Канада опитало да се намеси в правосъдието по корупционен скандал

Канадският премиер Джъстин Трюдо отхвърли обвиненията

Джъстин Трюдо

Бившата министърка на правосъдието и главен прокурор на Канада Джоди Уилсън-Рейбоулд заяви, че е била притискана от много хора от правителството на премиера Джъстин Трюдо да извърши недопустима намеса в разследването срещу голяма канадска инженерна компания.

Тя каза, че общо 11 души, включително самият Трюдо, са се опитали да ѝ се намесят в работата и че дори са ѝ били отправени прикрити заплахи, предаде Асошиейтед прес.

На 7 февруари в. "Глоуб енд мейл" съобщи, че Трюдо и екипа му са оказали върху нея натиск да предотврати съдебно преследване срещу компанията Ес Ен Се-Лавален (SNC-Lavalin) във връзка с обвинения в корупция, включваща правителствени договори с Либия.

"От септември до декември 2018 г. върху мен бе оказван постоянен натиск от страна на няколко души в правителството да се намеся политически. . . и по недопустим начин, за да се стигне до извънсъдебно споразумение с Ес Ен Се-Лавален", каза Уилсън-Рейбоулд на изслушване в правосъдната комисия в канадския парламент, предаде Франс прес.

Тя каза, че са ѝ били отправяни "прикрити заплахи" и е била предупреждавана да внимава "да не влезе в сблъсък с министър-председателя" по този въпрос.

Уилсън-Рейнбоулд смята, че е била понижена в министър по въпросите на ветераните през януари именно заради отказа си да сътрудничи по случая със строителната компания.

Ес Ен Се-Лавален е обвинена, че е платила подкупи в размер на 48 милиона канадски долара на либийски представителите по времето на Муамар Кадафи, в периода от 2001 до 2011 г.

Трюдо се е срещнал с Уилсън-Рейнбоулд и е поискал от нея "да помогне" със случая. Тя го посъветвала горещо да не се меси в работата ѝ на главен прокурор, а той, по думите ѝ, отговорил, че просто трябва да се намери решение. Трюдо казал още, че ако разследването срещу компанията продължи, ще има загуба на работни места и че тя може да премести централата си от Монреал в Лондон.

Канадският премиер Джъстин Трюдо опроверга твърдението на бившата министърка на правосъдието, съобщи Ройтерс.

"Категорично твърдя още от самото начало, че аз и моят екип винаги сме действали по подходящ и професионален начин", каза Трюдо на пресконференция в Монреал.

"Следователно съм напълно несъгласен с така представените събития", добави той.

Показанията, които Уилсън-Рейбоулд даде пред правосъдната комисия в парламента, подтикна лидера на най-голямата опозиционна партия Андрю Шиър да поиска оставката на Трюдо.

Споделяне

Още от Свят