Правителството на Косово не подкрепя незабавна независимост на областта

Премиерът на Косово Байрам Реджепи заяви, че правителството на областта не смята, че сега е време да се разговаря за окончателния статут на Косово. Реджепи подчерта едновременно с това, че напълно подкрепя стремежа на народа на Косово областта да стане независима, модерна и европейски ориентирана държава.

След заседание вчера на правителството, което обсъди инициативата на 42 депутати парламентът на Косово да гласува декларация за независимост, косовският премиер заяви, че трябва да се изчака известно време и да се извоюва независимост, но не в парламента, а в международните институции.

Реджепи оцени, че е абсурдно в този момент парламентът да обсъжда независимостта на Косово, тъй като на тази инициатива се противопоставят САЩ и ЕС и представителите на мисията на ООН в Косово.

Становището на косовското правителство е било подкрепено от всички министри, освен от министъра на селското стопанство, сърбина Горан Богданович. Според него Косово трябва да остане съставна част от Република Сърбия, съобщава ТАНЮГ.

Въпросът за статута на Косово излезе отново на дневен ред след приемането на конституционната харта на Сърбия и Черна гора, в чийто преамбюл Косово е посочено като съставна част на Сърбия. Това предизвика реакция на албанските партии в Косово, които обявиха, че ще внесат в парламента декларация, с която да се обяви независимост на областта.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?