Правителството на Либия поиска военна помощ от пет приятелски страни

Премиерът Файез Сарадж (в средата)

Международно признатото правителство на Либия поиска днес помощ от пет приятелски страни за отблъскване на офанзивата на маршал Халифа Хафтар срещу Триполи, предаде Франс прес, в петък.

Правителството в Триполи настоява за прилагането на споразумения в сферата на отбраната, подписани със САЩ, Великобритания, Италия, Алжир и Турция. Либийският премиер Файез Сарадж изпрати писма до лидерите на петте държави с искане за военна помощ.

Призивът бе отправен ден, след като властите в Триполи обявиха, че подписаното с Турция споразумение ще бъде приложено, което създава възможност за по-директна интервенция на Анкара в Либия.

Целта е да бъде отблъсната агресията на всички групировки, които действат без позволението на държавата, да бъде съхранен общественият мир и да бъде гарантирана стабилността на Либия, се казва в изявление на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие.

Файез Сарадж призова петте съюзни страни да сътрудничат на правителството му в борбата с терористични организации като "Ислямска държава" и Ал Каида.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят