Правителството на Непал заседава на Еверест

Правителството на Непал проведе свое заседание на връх Еверест в четвъртък в опит да се привлече вниманието на международната общност към опасностите от изменението на климата, предадоха световните информационни агенции. Министрите изразиха своята надежда, че срещата им на най-високия връх на планетата ще изостри чувствителността по темата като постигне ефект подобен на подводното заседание на правителството на Малдивите през лятото.

Поредната демонстрация на загриженост към климатичния въпрос идва точно седмица преди срещата на върха в Копенхаген.

Според последните научни изследвания температурата в Хималаите се покачва по-бързо, отколкото в останалата част на Югоизточна Азия. Това води до лавини и разтопяване на ледниците.

Срещата се проведе на платото Калипатар (5200 м) в подножието на връх Еверест в близост до мястото, където повечето експедиции към върха установяват своите базови лагери.

Министрите бяха екипирани с кислородни маски, а тяхното заседание продължи половин час. След неговия край те бяха извозени с хеликоптери. ”Ледниците се топят в следствие от глобалното затопляне. Този процес е достигнал своята критична точка на развитие и ние искаме да привлечем вниманието към него”, заяви непалският министър на околната среда Такур Прасад Шарма.

Споделяне

Още от Свят