Правителството на Орбан е осъдено заради лъжата за Сорос и бежанците

Правителството на Орбан е осъдено заради лъжата за Сорос и бежанците

Унгарското правителство е осъдено да плати компенсация на Унгарския хелзинкски комитет (УХК), съобщава АФП, цитирана от Дойче веле. Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило "подвеждащи и грешно представени факти" за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства.

В съобщение на УХК до медиите се посочва, че, според Върховния съд на страната, правителството на Орбан е накърнило репутацията му в "национално допитване" относно американския милиардер Джордж Сорос. От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение на неправителствената организация - чрез медиите и на сайта на правителството, което да престои там 30 дни. Освен това правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК обезщетение от 2 милиона форинта (6 хиляди евро).

"Промигрантска организация, финансирана от Сорос"

Правителството обяви в своя позиция, че приема решението на съда. Независимо от това обаче, правителството продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: "Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация", се казва в правителствено изявление, изпратено до АФП.

През 2017 година анкетата за "Планът Сорос", част от т.нар. "национални консултации", започнали през 2015 година и фокусирани върху миграцията, попита гражданите дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпвал за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило мнението си за факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Кулминация в кампанията срещу Сорос

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ. 

Междувременно филантропът Джордж Сорос заяви, че частният университет, основан от него, ще получи сериозно увеличение на финансирането и ще влезе във връзка с други прогресивни институции по света, предаде Асошиейтед прес.

В реч във Виена, произнесена във вторник при откриването на кампуса на Централноевропейския университет (ЦЕУ) в австрийската столица, американският милиардер от унгарски произход каза, че благотворителната му фондация ще предостави 750 милиона евро за ЦЕУ.

Университетът наскоро премести от Будапеща във Виена програмите си за американски дипломи, защото унгарското правителство отказа да подпише споразумение, позволяващо му да остане.
Според копие от речта му Сорос е заявил, че ЦЕУ се чувства "морално задължен" да запази присъствието си в Унгария, за да подкрепя академичната свобода там.

Той добави, че новата Университетска мрежа на "Отворено общество", създадена заедно с намиращия се в САЩ колеж "Бард", ще бъде отворена за единомислещи институции от целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа