Правителството на САЩ дава зелена светлина за износа на шистов газ

Правителството на САЩ дава зелена светлина за износа на шистов газ

Американското правителство публикува доклад, който може да положи началото на нова индустрия за износ на природен газ от САЩ, пише "Ню Йорк таймс". Според документа, ползите за националната икономика от значителен износ на газ далеч надхвърлят евентуалното повишаване на газовите цени за бита и индустрията в страната.

Проучването, подготвено от консултантската компания NERA за министерството на енергетиката, посочва, че местните цени не биха се повишили рязко в резултат на експорта, а приходите от този експорт принципно биха били от полза за повечето американци.

Енергийните компании са предложили над дузина проекти за износ на газ във втечнен вид към Европа и Азия, където горивото е средно от три до четири пъти по-скъпо от това в САЩ. Администрацията на Обама се опасява дали вследствие на значителния износ няма да се повишат сметките на американците, които разчитат на синьото гориво за отопление и готвене. По-големият износ освен това може да повиши разходите на местната индустрията, която сега се възползва от евтиния газ в САЩ.

От друга страна обаче, изграждането на огромни терминали за експорт на газ струва милиарди долари, освен това ще създаде хиляди работни места в строителството, ще форсира разработването на нови газови находища и ще донесе сериозни приходи от продажбите на газ в чужбина.

Засега администрацията е одобрила само един експортен терминал – на Cheniere Energy в Луизиана, като казва, че изчаква резултатите от икономическото проучване преди да вземе решения за останалите проекти.

След като докладът е готов и на 5 декември бе публикуван, повечето наблюдатели очакват да бъде дадена зелена светлина за голяма част от проектите.

В доклада се казва, че икономическата активност, свързана с износа на газ, може да надмине 47 милиарда долара през 2020 г., когато се очаква повечето нови терминали да са готови и да работят.

Само преди десетилетие се смяташе, че местните резерви на природен газ в САЩ привършват и ще се налага внос на огромни количества скъп втечнен газ от Тринидад, Африка или Средния Изток. През последните няколко години обаче технологичната революция при добива на шистов газ в много райони на САЩ промени картината. Това доведе и до драстичен спад на газовите цени в страната – с около две трети от 2008 г. досега.

Докладът, който е вторият, поръчан от министерството на енергетиката през тази година, със сигурност ще предизвика спорове и лобистки сблъсъци по въпроса за регулаторното одобрение на експортните терминали.

Индустриални лобита са против масирания експорт на газ, тъй като се опасяват от повишение на енергийните цени за промишлеността, която в момента има големи конкурентни предимства заради евтиния газ.

Влиятелни членове на Конгреса се противопоставят на мащабен износ на газ.

На същата позиция са и природозащитни групи, които искат да се ограничи хидравличния фракинг – една от технологиите за добив на шистов газ, при която шистовите скали се разбиват с вода, пякъс и химикали, за да се изкарат от тях газ и нефт. Твърди се, че този метод е рискован за питейната вода, но представителите на газовата и нефтената индустрия не виждат такава опасност.

В доклада на енергийното министерство се казва, че при мащабен износ на газ местните цени на горивото леко ще се повишат и това ще се отрази негативно на електрически компании, енергоемки производства, на химическата и торовата промишленост.

Посочва се, че цените на природния газ може да се повишат с над 25% за пет години, ако се извършва мащабен експорт. Но дори и това повишение би задържало газовите цени далеч под равнищата от 2008 г.

Годишните приходи от износа на газ се оценяват между 10 и 30 млрд. долара. В момента САЩ изнася газ по тръбопровод за Мексико и за Канада.

Очаква се администрацията да даде разрешения за строеж на експортни терминали през 2013 г. Заводът на Cheniere, който вече има разрешение, по план трябва да заработи през 2016 г.  Ако бъде дадена зелена светлина за всички 15 проекта и всички те бъдат пуснати в действие, износът на природен газ от САЩ ще е над една трета от това, което страната консумира в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес