Правителството на САЩ иска от Конгреса да повиши тавана на вътрешния дълг

Министърът на финансите на САЩ Джон Сноу поиска снощи от Конгреса бързо да повиши лимита за вътрешния държавен дълг, за да може правителството да прави нови заеми, с които да осигури социалните плащания след 28 май, предаде АП.

Законопроект за повишаване на лимита за вътрешния дълг с 984 млрд. долара, което ще бъде най-голямото му увеличение в историята, е блокиран заради спор между Демократическата партия и Белия дом за предложените от президента Джордж Буш нови съкращения на данъците.

В писмо до лидерите на Конгреса Джон Сноу посочи, че до 28 май Министерството на финансите ще изчерпа възможностите си да взема нови заеми. "Министерството вече предприе всички разумни и законни стъпки, за да избегне достигането на определения таван на дълга, включително като намали обема на нашите редовни аукциони на държавни ценни книжа и на тегленето на налични пари," заяви Сноу в писмото.

Камарата на представителите прие законопроект за увеличаване на лимита за вътрешния дълг от 6,4 трл. долара на 7,38 трл. долара.

Проектът обаче е блокиран в Сената от демократите, които се опитват да използват въпроса, за да намалят размера на исканите от правителството нови данъчни съкращения. Според източници от Конгреса Сенатът вероятно ще започне да обсъжда лимита за дълга в четвъртък.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?