Правителството на САЩ набира оферти за следвоенно възстановяване на Ирак

Американската агенция за международно развитие съобщи, че набира оферти за договори на обща стойност 900 милиона долара за следвоенното възстановяване на Ирак, предаде АФП. Говорителка на правителствената агенция косвено потвърди информацията на Уолстрийт Джърнъл, че администрацията на президента Джордж У. Буш е изготвила план за следвоенно възстановяване на Ирак.

Планът от 13 страници е бил раздаден от агенцията на ограничен брой фирми и хора във Вашингтон, твърди Уолстрийт Джърнъл. Той предвижда след края на войната да започне възстановяване на водоснабдяването, пътната мрежа, пристанищата, болниците и училищата. Възстановителните работи трябва да приключат за 18 месеца и да създадат нова рамка за икономиката и институциите в Ирак.

Говорителката отказа да потвърди съобщението на вестника, че агенцията е предложила участие на пет американски фирми - Бехтел, строителната компания Флуор, компанията Халибъртън (енергетика и инженеринг), Луис Бергер и Парсънс.

Американският вицепрезидент Дик Чейни оглавяваше компанията Халибъртън до 2000 г., когато се оттегли от поста генерален директор, за да се присъедини към екипа на президента Джордж У. Буш, припомня АФП.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?