Правителството на САЩ обмисля широкообхватни санкции срещу Северна Корея

Правителството на САЩ обмисля широкообхватни санкции срещу Северна Корея

Правителството на САЩ обмисля да наложи широкообхватни санкции срещу Северна Корея с цел противодействане на заплахата от нейната ядрена и ракетна програма, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен негов представител.

Целта на наказателните мерки е изолираната комунистическа държава да бъде откъсната от глобалната финансова система.

Санкциите ще бъдат част от един многовекторен подход за засилване на икономическия и дипломатическия натиск върху Северна Корея. Акцент ще бъде поставен на китайските банки и фирми, които имат най-сериозни връзки с КНДР, както и на укрепването на отбраната на Съединените щати и на техните съюзници Япония и Южна Корея.

Засега правителството на новия американски президент Доналд Тръмп отдава предпочитание на по-малко рискови варианти в политиката си към Северна Корея, въпреки че не изключва и отдавна лансираната опция за превантивни военни удари, отбелязва Ройтерс. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отправи съответно предупреждение към КНДР по време на обиколката си в Североизточна Азия миналата седмица.

Очаква се предложенията да бъдат представени на Тръмп до седмици. Възможно е това да стане преди американският президент да приеме китайския си колега Си Цзинпин в своя курорт Мар а Лаго, Флорида, на 6 и 7 април.

Очаква се Северна Корея да бъде основна тема на разговорите между Тръмп и Си.

Белият дом отказа коментар на тази информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?