Правителството на САЩ спря частично работа

Причината е спор около финансирането на исканата от Тръмп стена с Мексико

Правителството на САЩ спря частично работа

Частично затваряне на федералните служби в САЩ започна в полунощ местно време, след като демократите и републиканците не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството заради искането на президента Тръмп в законопроекта да бъдат предвидени и 5 млрд. долара за изграждане на стената по границата с Мексико, предадоха световните агенции.

Затварят врати около четвърт от правителствените служби, включващи девет агенции и стотици хиляди федерални служители. Много от тях ще трябва да ходят на работа без заплащане, а други ще бъдат пратени в неплатен отпуск точно преди Коледа.

Сенатът и Камарата на представителите се разпуснаха късно снощи след часове на безплодни преговори за постигане на някакъв компромис. Очаква се и двете камари да се съберат отново тази вечер с надеждата да се намери бърз изход и да се предотврати прерастването на затварянето в многодневна криза. Президентът Тръмп обаче предсказа вчера, че затварянето може да продължи "много, много дълго" за разлика от друг път.

Споделяне

Още от Свят