Правителството на САЩ спря частично работа

Причината е спор около финансирането на исканата от Тръмп стена с Мексико

Правителството на САЩ спря частично работа

Частично затваряне на федералните служби в САЩ започна в полунощ местно време, след като демократите и републиканците не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството заради искането на президента Тръмп в законопроекта да бъдат предвидени и 5 млрд. долара за изграждане на стената по границата с Мексико, предадоха световните агенции.

Затварят врати около четвърт от правителствените служби, включващи девет агенции и стотици хиляди федерални служители. Много от тях ще трябва да ходят на работа без заплащане, а други ще бъдат пратени в неплатен отпуск точно преди Коледа.

Сенатът и Камарата на представителите се разпуснаха късно снощи след часове на безплодни преговори за постигане на някакъв компромис. Очаква се и двете камари да се съберат отново тази вечер с надеждата да се намери бърз изход и да се предотврати прерастването на затварянето в многодневна криза. Президентът Тръмп обаче предсказа вчера, че затварянето може да продължи "много, много дълго" за разлика от друг път.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?