Правителството на Симеон се провали, обяви КНСБ

Правителството Сакскобургготски е претърпяло пълен провал при управлението на страната през последните 600 дни, заяви днес лидерът на КНСБ Желязко Христов. Изявлението на синдиката бе по повод обещанията за коренна промяна и рязко подобряване на живота на българите само за 800 дни, дадени от Симеон Сакскобургготски на 6 април 2001 г.

В момента в държавата цари пълен хаос, съществува война между властите, безработицата се увеличава, а сред населението се пораждат антиприватизационни нагласи, обяви днес синдикалният лидер на КНСБ, цитиран от БТА.

Христов каза, че външнотърговският дефицит на страната е 1,6 млрд.долара, а фирмената задлъжнялост възлиза на 42 млрд.лева. Намалели са чуждите инвестиции - от 1 млрд. долара за 2000 г. на 458 млн. за 2002 г. Провалили са се големите приватизационни сделки, а съдът и прокуратурата са били отстранени от приватизационния процес.

Правителството не е успяло и да използва помощта на ЕС от предприсъединителните фондове, каза още Христов. Според него от ИСПА са били усвоени едва 0,2 % от отпуснатите средства, от програма ФАР - 6,5 %, а от САПАРД - 6,8 на сто. България е на предпоследно място по почасово заплащане в Европа.

Христов съобщи още, че следващата седмица на консултативен съвет КНСБ и КТ"Подкрепа" ще обсъдят общи действия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?