Правителството на Тръмп предлага радикална данъчна реформа

По-ниски ставки и опростен данъчен кодекс ще повишават конкурентоспособността на икономиката

Министъра на финансите Стивън Мнучин и главния съветник на Тръмп по икономическите въпроси Гари Кон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предлаганите от президента на САЩ Доналд Тръмп данъчни реформи включват намаляване на ставките на данъците върху личните доходи и корпоративните приходи и по-ниски данъци върху възвращаемостта на инвестициите, предадоха световните агенции.

Планът бе представен в Белия дом от министъра на финансите Стивън Мнучин и главния съветник на Тръмп по икономическите въпроси Гари Кон, информира Ройтерс.

"Имаме възможност, каквато се появява веднъж на поколение, да направим нещо наистина голямо", каза Кон.

Основно нововъведение ще бъде премахването на седем категории ставки за доходите на физическите лица и замяната им само с три - съответно 10 процента, 25 процента и 35 процента. Съветникът на Белия дом не уточни по каква скала ще се определя подоходният данък, отбелязва ДПА.

Съществено понижение е планирано и за корпоративния данък - от 35 процента до 15 процента, посочи Мнучин.

Предвижда се също незабавна отмяна на данъка върху наследствата и алтернативния минимален данък - доплащане, дължимо от хора, които получават големи удръжки от облагаемите им доходи.

Данъкът върху капиталовите печалби (или възвращаемостта на инвестициите) ще бъде намален от 23,8 процента до 20 процента.

Планират се редица данъчни облекчения - например, първите 24 000 долара, заработени от млади семейства, ще бъдат необлагаеми.

Освен по-ниски ставки Белия дом планира и опростяване на данъчния кодекс, от който трябва да отпаднат дублиращи се норми.

Мнучин определи предложенията като "основни принципи", по които ще се работи заедно с Конгреса, за да бъде разработен проектозакон, който да бъде приет.

Отговаряйки на въпрос, финансовият министър уточни, че планът ще се изплати чрез икономически растеж, намаляване на данъчните отстъпки и затваряне на "вратички".

Целта ни е да направим американския бизнес най-конкурентоспособния в света. Президентът е решен да отприщи икономически растеж за бизнеса, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?