Правителството надхвърли заложения вътрешен дълг за 2015 г.

При планирани 950 млн. лв., вече са взети 1.1 млрд. лв., а за ноември се пускат още 370 млн. лв.

Правителството надхвърли заложения вътрешен дълг за 2015 г.

През октомври правителството надхвърли заложения годишен вътрешен дълг от 950 млн. лв. в бюджет 2015 г.

Към момента вече е емитиран нов вътрешен дълг от 1.1 млрд. лв., като през ноември финансовият министър планира да пусне нов дълг за още 370 млн. лв. Това става ясно от публикувания емисионен календар за ноември на Министерството на финансите.

Емитиран дълг на вътрешния пазар 2015 г.

януари  - 300 млн. лв.

февруари – 50 млн. лв.

април – 50 млн. лв.

май – 100 млн. лв.

септември – 250 млн.лв.

октомври – 350 млн. лв.

Източник: Министерството на финансите

Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се тегли нов дълг до края на годината, но очевидно плановете са се променили в крачка.

Обяснението на финансовия министър Владислав Горанов, който поиска актуализация на бюджета за 2016 г., е, че в края на годината ще има големи плащания по европейските проекти с пари от бюджета, които средства ще бъдат възстановени по-късно през 2016 г.

Така ако се реализира целият обем от заложените три аукциона през ноември, то на вътрешния пазар ще бъде емитиран дълг в размер на близо 1.5 млрд. лв., което е с 50% повече спрямо първоначалните планове на кабинета.

Според обявения от ведомството емисионен календар облигациите през ноември ще са с различни срокове – три, пет и десет години. Обемите на всяка емисия ще бъдат обявени по-късно от Българската народна банка (БНБ), която е фискален агент на държавата. Датите, на които ще се проведат аукционите, са ясни – 9, 16 и 23 ноември

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес