Спасявайки застрашени от загуба 385 млн. евро за селските райони,

Правителството налива предизборно европейски пари в "услуги за населението"

Прекрояване на бюджетите на отделните мерки ще осигури на общините 456 млн. лв.

Правителството налива предизборно европейски пари в "услуги за населението"

Чрез преразпределение на средствата между отделните мерки в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) правителството се готви да налее предизборно 456 млн. лв. европейски средства в общините под формата на "услуги за населението" и "обновяване и развитие на населените места. Това ще стане в рамките на акция за спасяване на по-голямата част от 385 млн. евро от бюджета на програмата за 2010 г., които страната ни може да загуби, тъй като към мерките, за които са предвидени, няма интерес и краят на тази година е последният срок, в който може да се използват.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха в четвъртък, че Комитетът за наблюдение на ПРСР е одобрил прехвърлянето на 513 млн. лв. от бюджетите на седем неатрактивни мерки към други три. Две от тях са предназначени за общините и по тях ще се усвоят 456 млн. лв. за предоставяне на основни услуги за населението и икономиката в селските райони и за обновяване на населените места. Така през тези две мерки – съответно 321 и 322, преди парламентарните избори догодина общините ще получат съществен финансов ресурс. По третата мярка 123 – за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти, се пренасочват 57 млн. лв., които ще отидат за преработвателни фирми.

Допълнителното финансиране за общините и преработвателите ще стане с прехвърляне на пари от седем мерки, към които интересът и слаб и парите стоят неизползвани. Неатрактивните мерки са 111 – за обучение на фермерите, 112 – за създаване на стопанства от млади фермери, 114 -използване на консултантски услуги, 121 – модернизиране на земеделските стопанства, 141 – подпомагане на полупазарните стопанства, 142 – създаване организации на производители и 311 – разнообразяване на неземеделски дейности.

Най-много средства от бюджетите на орязаните сега мерки отиват за услуги за населението – 396 млн. лв, тъй като през годината интересът на общините към мярката се оказал тройно по-голям от предвидения бюджет, посочват от агроведомството. Така според МЗХ всички качествени общински проекти ще получат финансиране. Предстои да се види кои общини с кметове от коя политическа сила ще усвоят допълнителните средства.

По мярката за развитие на населените места се прехвърлят 60 млн. лв., където има подадени заявления за 168 млн. лв., което е четири пъти повече от определения бюджет.

За преработвателите по 123-а мярка ще има още 57 млн. лв., докато интересът на кандидатите е бил три пъти над очакваните 70 млн. лв.

В същото време агроминистерството предвижда догодина по някои от тези три мерки да се извърши наддоговориране със средствата, които ще се освободят от нереализирани проекти.

Решението си за пренасочване на парите от неатрактивните мерки специално към двете общински и преработвателната земеделското ведомство обяснява с досегашния опит, който показва, че основните ползватели на финансовата европомощ по тези три мерки са "изключително успешни бенефициенти, които имат потенциал да реализират евроинвестициите. По този начин значително се намалява и рискът от неусвояване на средства".

Промените по бюджета на ПРСР са били подкрепени от 43-ма членове на Комитета за наблюдение от общо 47 и до няколко дни те ще бъдат изпратени за одобрение от страна на Европейската комисия. Регламентът за развитие на селските райони позволява на страните-членки да приложат промените преди одобрението им от Брюксел, посочват от МЗХ.

През миналата година България бе лишена от 39 млн. евро, планирани за 2009 г., заради правилото N+2, което позволява бюджетът на оперативната програма за определена година да може да се ползва само две години след изтичането на бюджетната година.

За 2010 г. бюджетът на ПРСР е 432 млн. евро, от които неизползвани са около 385 млн. евро, а за разплащането им остават малко едва два месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?