Правителството не било коректно с клуб "Възраждане"

Разговаряхте ли с представители на клуб"Възраждане" след тяхната декларация?

Говорих с г-н Павлов и г-н Кюлев. Становището им е ясно представено в декларацията, но ще направя всичко възможно с г-н Василев (бел.ред. - вицепремиерът и министър на икономиката) да проведем нова среща с тях. Още в рамките на следващата седмица, може би, за да променим позицията им. Защото в крайна сметка Съветът за икономически растеж може да се направи и без тях, но нали гоним уж широко участие и равнопоставеност на всички работодатели. Аз не ги омаловажавам като работодатели, между тях има Мултигруп, Реи Холдинг, да не говорим за Емил Кюлев. Това са хора с 12-13 000 работни места. Какъв смисъл да правим съвета без тях? Друг е въпросът защо се вдигна толкова шум. Защото те имат 3-4 места в съвета. Те бяха достатъчно коректни и намалиха бройката на две. Но в края на краищата те бяха автори на тази инициатива и беше некоректно по такъв категоричен начин да ги отстраним и да се търсят обяснения, че съм бил някога директор на банката на Мултигруп. Вярно е, но беше през 1995 г. Сега сме в съвсем друга работа и да се търсят презумпции, просто е глупаво и некоректно.

Обсъждахте ли в МС новото предложение на клуб "Възраждане"?

Не. Решихме да действаме с писмени отговори и становища на всички участници. Долу-горе сме ги събрали. Тази седмица ще продължим с това. От всички, не само от големите работодатели - от БТПП, от Българската стопанска камара ще има писмено становище и персонално кого предлагат.

Кога се разбрахте с Василев?

Днес говорихме с него и ще направим опит да балансираме участието в този съвет.

Получихте ли съгласие от клуб "Възраждане"?

Не. Вчера те излязоха с декларация, че при тези спекулации не желаят да участват и ще създадат собствен съвет за икономически растеж. Но мисля, че дотам няма да се стигне. Достатъчно разумни хора са и се надявам, че ще намерим компромиса. Пак казвам, че не е коректно да ги хулим и да им вадим на преден план други съображения, доводи и т.н.

Пред журналисти в Министерския съвет

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?