Правителството не предвиждало по-категорична позиция за шпионския скандал

Официалната позиция на българското правителство по т.нар шпионски скандал беше изразена на 29 октомври и друга не се предвижда. Това заяви днес правителственият говорител Димитър Цонев пред mediapool.bg по повод призива на представители на германското външно министерство България да излезе с по-категорична позиция за крайния резултат от разследването дали служителка на НРС е шпионирала Германия.

Изявлението, за което Цонев смята, че е достатъчно, бе от едно изречение, в което се казваше, че нашето правителство или други институции нито са предприемали, нито ще предприемат действия, свързани с шпиониране или нерегламентирано събиране на информация от съюзнически държави".

Скандалът с "българската къртица" в германското разузнаване избухна преди около месец, когато германските медии съобщиха, че висш служител на разузнавателната служба БНД е арестуван, тъй като е изнасял информация за служителка от българското разузнаване в Мюнхен.

Представителите на Министерството на външните работи в Берлин за първи път официално поискаха от България да излезе с позиция по случая вчера пред български депутати от парламентарната група за приятелство с Германия, които са на посещение там.

Днес депутатът Пламен Моллов, който оглавява парламентарната група за приятелство с Германия, обяви по БНТ, че приятелството между България и Германия е достатъчно здраво, за да бъде разклатено от подобни случаи.

На срещата била изразена надежда, че случаят ще се изясни възможно най-бързо на техническо ниво. Отново било повторено, че от българска страна се очаква по-категорична позиция, която да разграничи българската политика от евентуалното шпиониране на една приятелска страна.

Моллов съобщи още, че българската делегация е имала среща и с депутата от Социалдемократическата партия Маркус Мекел, който в остро интервю призова България да спре да шпионира Запада и атакува персонално и.д. шефа на българското разузнаване заради кариерата му на разузнавач в бившата ДС, който е работил срещу западните държави.

В хода на разговора установихме, че това е един неприятен случай, който дава негативно отражение върху нашите взаимоотношения, каза Моллов и допълни, че и от двете страни било потвърдено, че "такъв случай, който още не е изяснен, не би могъл да постави под съмнение приятелските отношения и сътрудничеството, градено с години".

Няма искане от германското правителство за позиция на България по т. нар. шпионски скандал, коментира днес обаче външният министър Соломон Паси в отговор на въпрос след завръщането си днес от работно посещение в Ирландия.

"Всякакви изявления пред наши депутатски групи, които са по друг повод извън България, нямат стойността на искане на германското правителство", заяви министър Паси, цитиран от БТА.

Официалната позиция на България по скандала, за която правителственият говорител твърди, че е обявена на 29 декември, беше направена между другото.

Тогава правителственият говорител Димитър Цонев направи изявление бе по повод затварянето на глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" от преговорите с ЕС, като в него само с едно изречение се споменаваше за скандала, гръмнал в Германия преди около месец.

С него Цонев заяви, че българското правителство или други институции нито са предприемали, нито ще предприемат действия, свързани с шпиониране или нерегламентирано събиране на информация от съюзнически държави.

В същия ден за пръв път и изпълняващият длъжността директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров взе публично отношение по случая като го определи като "недоразумение". Т.нар. "шпионски скандал" не може да възпрепятства добрите отношения между Германия и България, заяви полк. Кирчо Киров, който проговори след като депутата Маркус Мекел обяви, че той не се ползва с доверие, защото като разузнавач в бившата ДС е шпионирал западните държави.

Заради аферата, от Брюксел в България пристигнаха двама представители на комитета по сигурността на НАТО, които на място трябваше да се уверят на място в твърденията на полк. Киров, че подчинената му служба не шпионира партньорска държава.

Споделяне

Още от България