Правителството няма намерение да продава ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

Финансовият министър обясни, че двете компании станали "жертва" на стандартна процедура

ВМЗ-Сопот, сн. БГНЕС
Правителството набързо се отказа да продава ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" и ги включи в  забранителния списък за приватизация. Финансовото министерство заложи приватизацията им в проекта за средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г., но в сряда финансовият министър Владислав Горанов обясни, че това станало заради "стандартна процедура" и кабинетът всъщност нямал подобни планове. 
 
"Сработила е стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация, трябва да бъдат задължително обявени за такива. В конкретния случай вероятно Агенцията за приватизация е могла да консултира тази позиция с ресорния си министър, но в хода на съставяне на тригодишната бюджетна прогноза тя е спазила закона, без да се консултира по целесъобразност с него“, заяви министър Горанов. 
 
По думите му - "по тази тема нищо ново и нищо драматично". 
 
Според прогнозната бюджетна рамка обаче двете дружества трябваше да бъдат продадени в периода 2018-2019 година. 
 
Продажбата на двете държавни предприятие е на дневен ред от години, но така и не се стига до реална процедура за приватизацията им. Години наред ВМЗ-Сопот генерираше милиони лева загуби, но сегашното правителство твърди, че заводът е стабилизиран и вече е на печалба. "Кинтекс" също е стабилно в момента. 
 
Малко преди да стане ясно, че правителството вкарва двете държавни компании в забранителния списък, от БСП внесоха в парламента предложение за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които да се върнат в забранителния списък за приватизация предприятията ВМЗ-Сопот, "Кинтекс" и НИТИ-Казанлък.
 
"Против сме приватизацията на държавни предприятия. Разпродаваме държавата, прибират се едни пари, а към социалната сфера нито лев повече за следващите три години", заяви депутатът Корнелия Нинова и допълни, че и трите дружества са на печалба.
 
Според нея не отговаря на истината твърдението, че държавата управлява зле икономиката. 
 
По думите на Драгомир Стойнев (БС) случаят показва, че в управляващата коалиция цари хаос, тъй като министър на икономиката Божидар Лукарски само преди месец заяви, че няма да се приватизират предприятия във военнопромишления комплекс, а в същото време министърът на финансите внася в Министерския съвет предложение, което е точно обратното. 
 
В защитата на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" се включи и партията АБВ на Георги Първанов, откъдето поискаха среща с премиера Бойко Борисов.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес