Правителството нямало да се меси на Плевнелиев за новия шеф на НСО

Според лидера на ГЕРБ Коджейков подал оставка заради натиска върху службата

Правителството нямало да се меси на Плевнелиев за новия шеф на НСО

Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви в петък, че правителството ще се съобрази с мнението на държавния глава за нов шеф на НСО, тъй като носи "цялата отговорност за тази служба". Освен това вътрешният министър опроверга категорично медийна публикация, че заместникът му Васил Маринов можел да поеме службата.

 

Преди ден досегашният директор на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му полковник Калин Иванов подадоха оставки по "лични мотиви", но се предполага, че има други причини за изненадващото им оттегляне.

 

"Аз по никакъв начин няма да участвам в този процес (бел.ред. по избор на нов шеф), заяви Йовчев.

 

Директорът на службата се назначава с указ на президента по предложение на правителството. Държавният глава съобщи, че консултациите вече са започнали.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна коментира, че Коджейков е подал оставка заради "натиска върху службата".

 

"Това е може би последната служба и в Закона на МВР, която предложиха, искаха да изземат правомощията на президента, и натиска върху тях е бил в тази посока. Какво да каже, освен лични причини”, обясни Борисов и дави още, че не е говорил скоро с Коджейков.

 

БСП и ДПС вече дадоха сигнали, че смятат да отнемат от държавния глава правото му да назначава шефовете на спецслужбите, като прехвърлят тези правомощия на правителството. Това трябва да стане с промени в законодателството, по които има спорове и все още не са готови.

 

Напусналият Коджейков , известен като "бодигарда на Бойко Борисов", се грижеше за сигурността му още от времето, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Той бе назначен за началник на НСО от президента Плевнелиев още при управлението на ГЕРБ.

 

Историята на службата е белязана от по-малки и по-големи скандали, но по времето на ген. Коджейков се случи един от най-сериозните инциденти, свързани с НСО – нападението срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в началото на 2013 г. Шефът на службата не пое отговорност за случилото се, а вината бе понесена от служители на по-ниско ниво.

 

По-късно съдът възстанови на работа един от уволнените охранители - Георги Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от България