Правителството обеща 82.5 млн. лв. за животновъдите

Обмисля се подкрепа и за пчеларите и производителите на плодове и зеленчуци

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с фермери и им обеща субсидии. Сн. МС

Кабинетът ще поиска разрешение от ЕК за изплащане на 56.5 млн. лв. за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на COVID - 19, съобщи в понеделник правителствената пресслужба. Мярката е набелязана на обща среща на премиера Бойко Борисов с животновъдите. Осигурени били също 26 млн. лв. за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата.

"Ще ви подкрепим с 56.5 млн. лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет", заявява премиерът Бойко Борисов на срещата, на която е присъствала и земеделският министър Десислава Танева. Изрично е уточнено, че за тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

Сушата и слабите добиви в сектора са използвани от премиера и за политически коментар. "Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват", посочи министър-председателят.

Премиерът се е зарекъл също така, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите. От правителствената пресслужба твърдят, че по време на срещата животновъдите са изразили удовлетворение от принципното бързо изплащане на средства от Фонд "Земеделие" въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19. Премиерът Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.

Още преди 10-ина дни стана ясно, че компенсациите за земеделците заради COVID-19 ще нараснат до 120 млн. лв. От тях 100 млн. лв. се прехвърлят от Програмата за развитие на селските райони, а останалата част от сумата е съфинансиране от хазната. Отделно от ПРСР са прехвърлени и 70 млн. лв., но към директните плащания, т.е. евросубсидиите за ниви.

Междувременно по-късно Държавен фонд "Земеделие" съобщи, че е одобрил кредити за над 500 000 лева за пчеларите по Националната програма за пчеларство. Финансиране получават 125 бенефициенти. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева. Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти от програмата – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, както и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Схемата допринася за значително увеличение в усвояването на средствата по Национална програма по пчеларство (НПП) за периода 2020-2022 г., добавят от ведомството на Васил Грудев. Максималният размер на отпусканите средства е до 95% от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. За първи път през настоящата година отпадна еднократната такса за обработка и управление, която беше 0,5 % от размера на кредита. Погасяването на заема се осъществява чрез прихващане на полагащата се субсидия по програмата.

Споделяне

Още от Бизнес